Galeb bo skrbel za čisto morje

Tehnična specifikacija novega plovila Galeb
Skupaj s krili za čiščenje morske gladine je Galeb dolg 14m, sam trup meri 10m v dolžino in 3m v širino. Največji razpon kril je 8,5 m, na tej širini lahko »pometa« morje in s površine pobere do 6m3 plavajoče umazanije. Z motorjem s 190 KS lahko razvije hitrost do 8 vozlov – večje ne potrebuje, saj bi bila pri čiščenju vodne površine celo moteča.


Kolikokrat smo na morju ukrepali v letu 2008
V celotnem lanskem letu je služba za varovanje morja Luke Koper zabeležila 53 dogodkov. V vseh primerih gre za manjša izlitja, ki ne predstavljajo nevarnosti za okolje. Nezgod večjih razsežnosti v preteklem letu ni bilo.

Kormoran in Barbara
Kormoran je prvo lastno ekološko plovilo, specialni čoln za sanacijo onesnaženj manjšega obsega. Barbara pa je posebno opremljen hiter patruljni delovni čoln dolžine 10,6 m. Razvije hitrost do 40 vozlov, njegova oprema pa je povsem prilagojena potrebam izvajanja službe varovanja morja.

Za preprečevanje onesnaženja morja in še posebej za odpravljanje posledic takšne nezgode je poleg ekoloških plovil potrebna še primerna, specifična oprema, s katero Luka razpolaga.