Luksuz najvišjega razreda ob koprski potniški obali

Silver Whisper je najnovejša in največja ladja v floti svetovno priznanega ladjarja ultra luksuznih križarjenj, ameriškega Silversea Cruises. Na njej je trenutno 369 potnikov, predvsem Američanov in Britancev. Ti so se v soboto vkrcali v Atenah (Pirej) in so pred prihodom v Koper obiskali Krf, Dubrovnik in Trogir.

Dobri obeti za potniški terminal
Doslej so v Kopru zabeležili 30 prihodov potniških ladij in 17.290 potnikov. Do konca leta pričakujejo skupno približno 36.000 potnikov. Napovedi za prihodnje leto kažejo, da kljub svetovni krizi potniški promet ne upada. Dejansko bo celo nekoliko večji kot lani, saj se najavljajo čedalje večje potniške ladje, med katerimi so tudi nove.

Za nadaljnji razvoj turizma je zato še kako nujno, da bi potniški terminal čimprej dobil svojo stavbo in izpopolnil obstoječo infrastrukturo.

Zanimivosti z ladje
V dolžino meri 186m, široka je 24m in ima 10 krovov, od katerih je gornjih sedem namenjeno potnikom. Njena nosilnost je 28.258 GRT, ugreza pa ima vsega 6m, kar ji omogoča plovbo skozi plitke ožine in postanke tudi v manjših pristaniščih.
Ladjo poganjata dva Wartsila stroja, ki imata vsak po 7.850kW moči. Ena posebnost ladje je antivibracijska gradnja, ki zaduši tresljaje in hrup motorjev.

Prestižna notranjost
Glavna značilnost pa je njena oprema najvišjega luksuznega razreda; pohištvo iz češnjevega lesa, marmornate obloge v kopalnicah, jedilni pribor iz pravega srebra. Ultimativno luksuzno je tudi razmerje med prostorom na ladji in številom potnikov – pri vsej svoji velikosti jih sprejme le 388. Zanje skrbi 295 članov posadke, torej kar dva na tri potnike.

Na ladji ni običajnih potniških kabin, pač pa le suite – apartmaji, najmanjši merijo 26m2, največji pa 133m2. Vseh 196 suit ima pogled na morje, 159 pa tudi lasten balkon. Na ladji so bazen, številne restavracije in bari, trgovine in gledališka dvorana s 356 sedeži.

Potnik na ladji Silver Whisper lahko postane vsak, ki za enotedensko potovanje in oskrbo na ladji  odšteje od 5.095 do 17.395€.