Obiranje oljk v pristanišču

Radi rečemo, da je Luka zgrajena na morju.
Jekleni piloti so bili pred dobrimi petdesetimi leti zabiti v morsko dno, na njih pa je zrasla utrjena površina, na kateri danes prebiva pristanišče. Zaradi izkoriščanja materiala od poglabljana morskega dna, so tla v pristanišču še vedno delno slana.

Oljke, tihe in radodarne prebivalke
Oljke so zato v Luki izredno dragoceno drevo, saj odlično uspevajo v našem okolju, osvežujejo zrak, nudijo pa tudi prijazen, zelen videz pristanišča.

Največ dragocenih dreves je na avtomobilskem terminalu ob kanalu, ki povezuje Škocjanski zatok z morjem in ob avtoservisu. Precej mladih dreves je še sveže zasajenih na terminalu za tekoče tovore, skupaj smo letos našteli okrog 190 oljčnih dreves vrste istrska belica in leccino.

Letos zdravo in bogato
Strokovnjaki so ob pogledu na naše oljke s presenečenjem ocenili, da so popolnoma zdrave. Precej dreves po slovenski Istri je letos napadla muha, našim pa se je nadležna žuželka izognila kljub temu, da luške oljke sploh niso škropljene proti zajedalcem.

Letos smo pobrali 486kg oljk, iz katerih smo pretekli petek iztisnili 102 litra olja, kar je za četrtino več kot lani. Luško oljčno olje bomo v lični embalaži podarili poslovnim partnerjem kot darilo ob obisku in tako združili prijetno in okolju prijazno s koristnim.