Prijatelji Luke: Matjaž Markič, zvezda slovenskega plavanja

Matjaž Markič, plavalec,
rojen 12.1.1983
klub: Plavalni klub Koper
hobiji: ostali športi – nogomet, košarka
sponzorji: glavni sponzor Luka Koper, pomagata pa mu še Adriatic Slovenica in Istra Avto Koper.

Največji dosežki:
– srebro na mladinskem EP 2001,
– bron na EP 2004 v Madridu, (po 11. letih prva medalja v plavanju za Slovence),
– dve bronasti medalji na EP v Trstu 2005 in EP v Budimpešti 2006,
– največji uspeh: osvojeni naziv evropskega prvaka za leto 2008.

Plavanje še ni množično popularen šport, je težko dobiti sponzorja?
Plavanje ni primerljivo z nogometom ali košarko, kjer se obračajo veliki denarji. Med individualnimi športi pa je plavanje v vrhu. Na začetku so me finančno podpirali starši, zdaj pa brez sponzorjev nikakor ne bi šlo. Zelo sem hvaležen Luki Koper, velik del zaslug za moje dobre rezultate in medalje gre prav njej in vsem drugim sponzorjem.

Bi tekmoval za drugo državo, če bi te povabili v tujino/drugo reprezentanco?
O tem sem že razmišljal vendar meni je najlepše če lahko tekmujem in svetu pokažem, da imamo v Sloveniji zelo dobro plavalce. V veliko čast mi je tudi, da kot edini primorski reprezentant branim barve slovenskega primorja in seveda Kopra kot mojega rojstnega kraja.

Tvoji športni cilji?
Želel sem postati evropski in svetovni prvak. Prvega sem lani že dosegel, naslednji je postati svetovni prvak. To je zahteven podvig, ki se ga moram lotiti postopoma. Že kot mlad fant sem si želel, da bi bil v nečem najboljši v Evropi. To sem dosegel, zdaj je odprt še tisti višji cilj.

Tvoj brat Miha je košarkaš, igra za koprski Košarkarski klub Luka Koper. Spremljata drug drugega tudi na tekmah oz. med tekmovanji?
Svojega brata spremljam na tekmovanjih že od malih nog. Veselim se vsakega njegovega koša in vsakega njegovega napredka. Kot sam športnik mu dostikrat tudi svetujem in poskusim pomagati pri stvareh, ki sem jih jaz že dal skozi.

Kdo je najbolj vplival na tvojo kariero?
Pomagali so mi mnogi, najprej družina in moje dekle. Potem so tu trenerji Vedran Žagar, Dimitrij Mancevič in Roni Pikec, trener in selektor plavalne reprezentance. Ob strani mi stojijo tudi Plavalni klub Koper, navijači in moji prijatelji. Seveda pa je neizogibno potrebna tudi podpora sponzorjev.
Zelo me motivira, ko vidim, da jim veliko pomeni moj uspeh in da so ponosni name. Nasploh pa je pomemben je občutek, da nisi sam, da ni vse prepuščeno tebi samemu, da ti tudi drugi želijo uspehov in ti pri tem pomagajo.

Če bi lahko z bratom skupaj tekmovala, kateri šport bi izbrala?
Ko sva bila mlajša sva velikokrat skupaj tekmovala v različnih športih nogomet, košarka, tenis, plavanje, namizni tenis,… Ponavadi sem jaz zmagoval, ker sem bil starejši, zdaj pa ne vem, če bi bil še vedno boljši.

Poleti si dobil sina; je že postal tvoj trener za nočno hitrostno vstajanje?
Res je, 15. julija sem postal ponosni oče malega Tima. Od takrat sta minila že dva meseca, tako da sva se z zaročenko že zelo dobro privadila nanj in nama nočno vstajanje ne predstavlja več kakšnih večjih težav.

Če se ne bi ukvarjal s športom, bi …
Bi najverjetneje delal v Luki Koper. 🙂

Študiraš na Fakulteti za šport, koliko obveznosti te še čaka do diplome?
Na Fakulteti sem nekje na polovici študija. Plavanje mi vzame 8 ur na dan dela tako da redkokdaj med počitkom najdem čas za študij. Vsako leto naredim kakšen izpit in moj cilj je, da dokončam študij pred koncem moje kariere.

Imaš recept za doseganje vrhunskih rezultatov na tekmovanjih?
Problem je v tem, da imaš le eno ali dve priložnosti na leto, za kateri pa moraš trdo delati celo leto. V odločilnih trenutkih se znam dobro skoncentrirati in dati vse od sebe. S podporo s tribun pa zmorem iz sebe iztisniti še več.
Pritisk spremenim v pozitivno energijo, ki mi da moč, da kar poletim po progi.

Matjažu želimo, da bi nas še naprej razvajal z odličnimi rezultati in kljub napornemu urniku našel čas za družino in prijatelje.