Uspešna sezona potniških ladij v Kopru še traja

Med 8. in 15. septembrom nas bo obiskalo kar 6 različnih ladij, med njimi dve prvič.

Prva bo ladja Wind Surf, ki bo zadnjič letos priplula v Koper. Wind Surf je sicer največja ladja v floti ladjarja Wind Star Cruises in lahko vkrca do 308 potnikov. Poleg omenjene ima ladjar Wind Star Cruises v lasti še 2 manjši ladji Wind Star in Wind Spirit s kapaciteto sprejema vsaka po 148 gostov. Vse tri »vetrovne« ladje so letos že obiskale Koper.

Seabourn Spirit
bo priplula 10. septembra, v Koper je lani že priplula potniška ladja Seabourn Pride letos pa še Seabourn Spirit obe s kapaciteto 220 potnikov. Ladji v dolžino merita 135 metrov, za razvajanje potnikov skrbi kar 168 članov posadke. Glede na dejstvo, da so bili z našo destinacijo zadovoljni bodo k nam enkrat mesečno (april-oktober) prišli tudi prihodnje leto. Ladja je namenjena petičnim gostom, saj je last ene izmed najprestižnejših ponudnikov križarjenj, Carnival Cruise Lines. Seabournova flota šteje 3 sestrske ladje, ki so na videz podobne jahtam: Seabourn Pride, Spirit in Legend.

Potniška ladja Arion, ki je koprska stalnica, bo priplula 13. septembra. Nanjo se že tretje leto zapored ravno v Kopru vkrcajo in izkrcajo potniki, ki uživajo na 7-dnevnem križarjenju ob vzhodni obali Jadranskega morja. Ladja sprejme 300 potnikov in se vrača v Koper od aprila do oktobra.

Thomson Celebration
bo 13. septembra obeležil že 10 letošnji prihod v Koper. Ladja je v lasti družbe Holland America Line z njo pa upravlja britanski operater Thomson Cruises. Dolga je 215m, ima 627 kabin na desetih krovih, sprejme lahko največ 1350 potnikov, za katere skrbi 520 članska posadka. Ladja od maja prihaja v Koper vsako drugo nedeljo. Vsakih 14 dni opravlja dve križarjenji; od Krfa med grškimi otoki do Turčije, na drugem pa potuje od Krfa do Kopra v Benetke, Split, Dubrovnik, Kotor ter nazaj na Krf. Med enodnevnim postankom v Kopru si lahko njeni potniki z raznimi izleti ogledajo Lipico, Postojnsko Jamo, Ljubljano, Bled, slovensko obalo in istrsko zaledje. Ladjar Thomson Cruises bo v Koper z ladjo Thomson Spirit kar 15-krat priplul tudi naslednje leto.

Azamara Quest
bo 15.9. prvič priplula v Koper, nato pa še 5. oktobra. Njena sestrska ladja Azamara Journey je že stara znanka saj je v Koper do sedaj priplula že šestkrat. Azamara Quest s 180m dolžine in 710 potniki v lasti ladjarja Royal Caribbean in Azamara Journey se uvrščata na najvišjo stopničko v ponudbi ultra luksuznih križarjenj.

Vsekakor postaja Koper čedalje bolj zanimiv za ladjarje
,
ki opravljajo križarjenja v Jadranskem morju in Sredozemlju, saj gre za varno destinacijo, z dobrimi pristaniškimi storitvami, s kvalitetno ponudbo izletov na kopnem, z bogato naravno in zgodovinsko dediščino, gre pa tudi za ekološko neoporečno destinacijo….
Zadovoljni ladjarji tako redno pošiljajo svoje ladje v Koper, poizvedujejo pa tudi novi, ki se jim zdi destinacija perspektivna.
Sicer smo do sedaj zabeležili 37 prihodov in nekaj več kot 22.000 potnikov. Do konca leta načrtujemo doseči 60 prihodov potniških ladij ter skupno 36.000 potnikov.

Izgradnja potniškega terminala ter izpopolnitev obstoječe infrastrukture bi pomenili korak k odličnosti potniškega pristanišča in proizvoda križarjenja v Sloveniji, kar bi odprlo povsem nove razsežnosti razvoja destinacije ter turizma križajenja v Sloveniji.

Napovedi za leto 2010
kažejo, da kljub svetovni krizi potniški promet ne upada in bo celo nekoliko večji kot lani. Najavljajo se namreč čedalje večje potniške ladje, zato bo število prihodov ladij ostalo vsaj na letošnji ravni, morda pa bodo načrti celo preseženi.