300 let palače Gravisi Barbabianca – Glasbena šola v duhu konjenikov

Palača Gravisi-Barbabianca je razsežnost in sedanjo obliko dobila po obsežnejših obnovitvenih delih leta 1710. V palačo se je skozi stoletja stekalo mnogo umetnin. Danes je zgodovinska stavba sedež glasbene šole, zato njena podoba, bogata zgodovinska preteklost in razgibana koncertna dejavnost v glavno dvorano privabljajo mnogo ljubiteljev likovne in glasbene umetnosti.

Še posebej zanimiv pa je notranji del palače. Kot je na predavanju o palači povedal Salvator Žitko: »Stopnišče krasi bogata štukatura; nekdaj so tu viseli portreti najvidnejših članov plemiške družine Gravisi in do leta 1967 tudi štirje konjeniški portreti, ki predstavljajo najpomembnejše evropske protagoniste tistega časa: poljskega kralja Jana Sobieskega III., lorenskega vojvodo Karla V., avstrijskega cesarja Leopolda I. in princa Eugena Savojskega.«
Dva originalna in že restavrirana portreta sta bila na slavnostnem dogodku razstavljena in žal le za kratek čas vrnjena na prvotno mesto v stavbi, nato pa vrnjena v Pretorsko palačo in Pokrajinski muzej Koper. Dva konjenika pa še vedno čakata na restavriranje, zato upamo, da se vsi štirje na stopnišče palače Gravisi Barbabianca kmalu vrnejo – tokrat za stalno.

Luka Koper je projekt 300 let palače Gravisi Barbabianca in predstavitev umetniških slik štirih konjeniških likov podprla v okviru sklada Živeti s pristaniščem.