Konec tedna se pričenja 10. praznik kakijev!

Kaki je sicer sadno drevo subtropskih območij, že kakih sto let pa odlično uspeva tudi na Primorskem. Skoraj vsaka hiša na Obali in njenem zaledju ima na svojem dvorišču zasajeno kakšno kakijevo drevo.
Narava je slovensko obalo pobarvala tudi z živo oranžnimi, rumenimi in rdečimi kroglami, ki v tem času skoraj povsod visijo na zdaj že golih drevesih.

Kar 30% slovenskih nasadov kakija pa je v Strunjanu, zato se prav tam dogaja tudi PRAZNIK KAKIJEV.

Vabljeni na “kakijado”
Od petka, 12. do nedelje, 14.10. se bo v Strunjanu
zgodil že deseti praznik kakijev. Obiskovalci si bodo lahko ogledali različne vrste kakija in izdelkov iz kakija (marmelade, zavitki, sladice,…), sladke sadeže pa tudi kupili. Organizatorji Turistično Društvo Solinar in Talaso Strunjan obljubljajo odlično vzdušje in pester spremljevalni program.

Zanimivost: cvetenje kakijev
Nastavki plodov so vidni že pred odpiranjem cvetov in včasih se ob močnem cvetenju veje na mladih drevesih celo upognejo. Po le nekajdnevnem cvetenju se cvetni lističi na plodovih posušijo in ustvarijo zaščito plodov pred vremenskimi vplivi. Ko se začnejo plodovi debeliti, dokaj trdi suhi cvetni lističi počijo in sami odpadejo.
Če drevo ne more zagotoviti dovolj hranil za nastale plodove, odvečne kmalu po cvetenju odvrže. Zgodba se ponovi v avgustu – drevo odvečne sadeže glede na vremenske razmere in hranilne pogoje ponovno odvrže.

Luka Koper, d.d. je prireditev 10. praznik kakijev v Strunjanu podprla v okviru svojega sklada Živeti s pristaniščem.