Rekord: Privezali smo največjo potniško ladjo doslej

O velikanskem norveškem dragulju
294m dolga lepotica ladjarja Norwegian Cruise Line je v petek, 23.7., vplula v Koper in pripeljala kar 2.838 potnikov ter 1.080 članov posadke, kar potrjuje pripravljenost in zrelost Kopra za sprejem velikih ladjarjev.

Križarjenja ladjarja Norwegian Cruise Line so znana predvsem zaradi koncepta svobodnega stila križarjenja (Freestyle Cruising), ki ga zaznamuje sproščeno vzdušje na ladji. Gostje lahko kadarkoli jedo v katerikoli restavraciji brez predpisanega stila oblačenja, ni predpisanih urnikov niti določenega sedežnega reda pri obrokih, kot je to sicer na križarjenjih v navadi. Ladja Norwegian Gem je bila zgrajena v Nemčiji in je drugo najnovejše plovilo v floti NCL. Strošek izdelave je znašal 700 milijonov USD, na prvo plovbo pa se je podala konec leta 2007. Norwegian Gem je plavajoče mesto v malem, saj gostje lahko v 12. nadstropjih izbirajo med 12 restavracijami z bogato kulinarično ponudbo, 12 bari in lokali, umetnostno galerijo, košarkaškim in odbojkarskim igriščem, stezami za bowling, igriščem za tenis, fitness centrom, kazinojem, poslovnim centrom, gledališčem, bazenom in drugo infrastrukturo. NCL danes obvladuje približno 8% svetovnega tržnega deleža križarjenj, upravlja pa z 11 ladjami za križarjenja. Zadnja NCLova ladja je še večja – Norwegian Epic (329m) lahko prevaža 4.100 potnikov.

Prihod Norwegian Gema vsekakor predstavlja prelomnico v zgodovini potniškega prometa v Sloveniji. Dogodek je potrdil, da sta koprsko pristanišče in Slovenija kot turistična destinacija dozorela tudi za velike ladjarje, ki se vse bolj zanimajo za prihod v Koper.
Sezona križarjenj se praviloma začne aprila, konča pa septembra, letos pa se prvič kažejo znaki podaljševanja termina prihodov potniških ladij. V tem trenutku imamo namreč že potrjene tudi prihode za oktober in celo november. Skupno bomo tako v letošnji sezoni po načrtih sprejeli okrog 60 potniških ladij, ki bodo v Slovenijo pripeljale nekaj manj kot 40.000 obiskovalcev, za prihodnje leto pa ladjarji napovedujejo še več prihodov in postankov v Sloveniji.

Ta teden je bilo v potniškem pristanišču precej živahno, saj so ga zaznamovali trije pomembni prihodi. V ponedeljek je Koper obiskala Regentova luksuzna ladja Seven Seas Mariner, danes smo zabeležili prvi prihod potniške ladje Norwegian Gem, v nedeljo pa prihaja še Pacific Princess, ladjarja Princess Cruises.