Zeleni nahrbtnik in Zmajček Jurček letos pot pričela v zelenem pristanišču

Z maskoto Zmajčkom Jurčkom nahrbtnik potuje po vseh vrtcih Mestne občine Koper in otrokom posreduje znanje o skrbi za okolje ter jim naloži izpeljavo določene ekološke naloge.

Zeleni nahrbtnik je letos svojo pot pričel prav v luki Koper.
Prvi so ga za en teden dobili otroci iz Vrtca Koper, enota Pobegi – skupina Pikapolonice, ki so to sredo obiskali pristanišče. Na ogledu luke so spoznali tudi naš center za ravnanje z odpadki in kompostarno, kjer so zapeli pesmico o zelenem nahrbtniku. Z njo so priklicali Zmajčka Jurčka, ki jim je predal težko pričakovani zeleni nahrbtnik z eko nalogami.
Sodelavci iz kompostarne so jim pripravili še paket komposta, pridelanega iz bioloških odpadkov Mestne občine Koper, ki ga bodo otroci uporabili pri sajenju zelenja. Ob koncu obiska so nam otroci podarili še sliko, ki so jo narisali v pobeškem vrtcu in že krasi eno od pisarn Luke Koper.

Zeleni nahrbtnik bo potovanje končal aprila, ko bodo ob praznovanju Dneva zemlje z zaključno prireditvijo nagrajeni vsi sodelujoči otroci.

Več o projektu
Po tednu dni otroci nahrbtnik predajo otrokom iz naslednjega vrtca. Naloge so različne, od skrbi za urejeno in varno vrtčevsko igrišče, do zbiranja in reciklaže odpadnega papirja, pa zasaditev cvetja ali grmovnic v okolici vrtca, kako varčujemo z energijo in vodo.
Na območju Mestne občine Koper program organizira in vodi Društvo prijateljev mladine Koper s podporo vzgojiteljic, ki se vanj vključujejo prostovoljno. V program se vsako leto vključujejo enote Vrtca Koper, enote Vrtca Semedela, enote Vrtca Delfino Blu Koper ter Vrtec Marezige, Vrtec Škofije in Vrtec Grašičče. Lani je sodelovalo že skoraj 700 otrok. Koprski vrtci se preko tega programa obiskujejo in med seboj povezujejo, vanj pa vključujejo tudi širše okolje (starše, stare starše ter druge krajane).

Luka Koper, d.d. je projekt ekološke vzgoje Zeleni nahrbtnik in Zmajček Jurček podprla v okviru sklada Živeti s pristaniščem.