Podeljene prve primorske gledališke nagrade Tantadruj

Včeraj, 12. maja, se je v Slovenskem stalnem gledališču Trst odvilo še sklepno dejanje prve primorske gledališke nagrade Tantadruj – svečana podelitev priznanj.

Prvi dobitnik nagrade Tantadruj za življenjsko delo je postal gledališki režiser Mario Uršič, Tantadruja za ustvarjalni dosežek je prejela predstava Zlati zmaj Rolanda Schimmelpfenniga v režiji Janusza Kice in izvedbi SSG Trst, nagrado Tantadruj za najboljšo igralsko stvaritev pa je osvojila mlada igralka Nikla Petruška Panizon za vlogo Katre v uprizoritvi Kažin ali Karabinjerjeva Katra Vlaha Stullija v režiji Vita Tauferja in izvedbi SSG Trst.
Obrazložitev nagrad

Pobudo za primorsko gledališko nagrado Tantadruj, ki nosi ime osrednjega junaka istoimenske novele Cirila Kosmača, so dala tri poklicna gledališča in središča kulturnega življenja Primorcev v Sloveniji in Italiji: Slovensko stalno gledališče iz Trsta, Slovensko narodno gledališče Nova Gorica in Gledališče Koper.

Namen nagrade Tantadruj je prispevati k povezovanju primorskega kulturnega in gledališkega prostora in počastiti izstopajoče dosežke njegovih gledaliških ustvarjalcev.

Vsem prejemnikom nagrad kot dogloletni podporniki primorske umetnosti iskreno čestitamo!

Luka Koper, generalni pokrovitelj nagrade Tantadruj, je projekt podprla s sredstvi iz sklada Živeti s pristaniščem.