Podpiramo: podeljene nagrade Podjetna Primorska 10/11

V tekmi za najboljši poslovni načrt se je letos potegovalo 60 poslovnih idej. Ob podpori podjetniških delavnic in strokovnih svetovanj so finalisti napisali dokončne poslovni načrte, ki jih je ocenila in soglasno izbrala najboljšega strokovna komisija.

Poslovni načrt POSSA – naravni supersbsorbent temelji na trajnostnem postopku priprave topolovih vlaken za izdelavo superasorbentov za čiščenje oljnih in naftnih derivatov z vodnih površin. Inovativnost predstavlja uporaba do sedaj odpadnega naravnega materiala – topolovih vlaken, ki imajo superabsorbcijsko sposobnost vseh vrst olj in drugih na vodi plavajočih snovi. Dodatna prednost topolovih vlaken je v tem, da gre za popolnoma naraven, obnovljiv vir surovine, ki je trenutno brez komercialne vrednosti. Nosilec poslovne je dr. Marko Likon s sodelavci.

Drugo mesto je zasedel poslovni načrt Diagenomi – razvoj nove metode genske diagnostike raka dojke in debelega črevesa ter izvedba novih genskih testov za kardiovaskularna obolenja in testov, ki posamezniku pokažejo smernice za izboljšanje življenskega sloga. Gre za novost na evropskem trgu.

Tretje mesto je pripadlo poslovnemu načrtu Different – razvoj inovativnega modela trženja izdelkov blagovne znamke Different, ki združuje skupine ljudi s skupnimi značilnostmi. Poslovni model bosta testirala na trženju sončnih očal z vgrajenim koščkom oljčnega lesa, izdelek pa bo tržil zmagovalec spletne skupnosti »Be different«.

Podeljeni sta bili še nagradi za najboljši poslovni načrt potencialnega spin off podjetja (poslovni načrt Animal explorer) in poslovni načrt s področja integracije mobilnih in spletnih komunikacijskih tehnologij (poslovni načrt Augmentech).

Luka Koper je projekt Podjetna Primorska 2010/2011 podprla iz sklada Živeti s pristaniščem.