Stena luškega skladišča zadihala v svežih barvah in mladostni energiji

Madžarska zaključuje predsedovanje Evropski uniji, zato je madžarsko veleposlaništvo v Sloveniji na drugačen način predstavilo prednostni nalogi predsedovanja: varstvo voda in okolja. Za dogodek v Sloveniji so izbrali Koper, saj mesto tudi zaradi koprskega pristanišča, ki je zanje pomembno okno v svet, Madžari dobro poznajo.

Na dogodku so se predstavili madžarski ulični umetniki, ki so okrasili steno naše pristaniške zgradbe. Ustvarjala je madžarska ekipa 1000%, mi pa smo jim odstopili “platno” – steno enega od naših skladišč. Sporočilo mladih Madžarov se je na steno izrisalo v dveh dneh: morje moramo vsi varovati in ohranjati, sicer bo samo odstranilo tisto, kar ga moti.
Mimoidoči Koprčani in drugi obiskovalci so se radovedno ustavljali ob zidu, opazovali pleskanje in vzklikali vzpodbude in pohvale.

Poleg slikarjev so se predstavili še svetlobni slikar Laluz, ki je s projektorji na koprski Bastion zarisal pisane podobe in mlade madžarske oblikovalke-reciklatorke, ki iz odpadnih materialov ustvarjajo modna oblačila, torbice in nakit. Članice društva Ekologi brez meja so ob otvoritvi nagovorile najmlajšo generacijo. Otroci iz vrtca Koper so ob otvoritvi festivala na steno luškega skladišča risali sporočila za čisto okolje in okrasili svoja stara oblačila.