Svetlikajoči se prah iz koprskega pristanišča

Na podlagi vzorcev omenjenega prahu smo ugotovili, da gre za mešanico železovega oksida. Glede na varnostni list, ki spremlja tovor, ne gre za človeku ali okolju nevarno snov. V kolikor pride v stik z očmi, je priporočljivo izpiranje z vodo.
Mešanica železovega oksida je sipka snov, pakirana v vrečah. Tovor prihaja iz Maroka enkrat letno v Koper in je namenjeno v Avstrijo. Uporablja se ga pri proizvodnji dekorativnih barv in v keramični industriji.

Luka Koper ima za primere delovnih nesreč, razlitij, razsutega tovora in drugih nesreč vzpostavljen sistem za obveščanje odgovornih služb. V primeru pretovarjanja železovega oksida minulo soboto nismo zabeležili nobenega izrednega dogodka v smislu razsutja tovora, raztrganja vreč ali kakršne koli druge nesreče. Zato tudi ni bilo podlage za obveščanje odgovornih organov, kot je sicer praksa v primeru izrednih dogodkov.

Ugotovili smo, da je za uhajanje tovora izven območja pristanišča kriva burja, ki je med prekladanjem tovora minuli konec tedna odpihala ostanke tovora s površine vreč – torej ne gre za velike količine.

Predstavnik koprskega Zavoda za zdravstveno varstvo je danes v spremstvu kriminalistov vzel vzorec tovora in nadaljnje analize bodo pokazale, ali tovor vsebuje mikroskopske prašne delce t.i. PM10, ki so potencialno škodljivi za dihala. Sicer pa kratkotrajna izpostavljenost delcem, ki so vidni s prostim očesom, kot je to v primeru železovega oksida, ne predstavlja velike nevarnosti za človekovo zdravje.

Krajankam in krajanom Kopra se opravičujemo za morebitne nevšečnosti.

Služba za odnose z javnostmi