Tri ladje in letošnji 100.000 potnik

VOYAGER OF THE SEAS s približno 3.150 potniki je bila letošnja stalna gostja v Kopru in je k nam prihajala vsako nedeljo. Prav tako ladja ARION, najmanjša gostja koprskega potniškega terminala, ki se k nam vrača že več sezon zapored. Prvič pa nas je danes obiskala NORWEGIAN JADE, ladja ameriške družbe Norwegian Cruise Line, ki je na krovu pripeljala okoli 2.900 potnikov.
Gre za sestrsko ladjo lani prispele Norwegian Gem, Jade v dolžino meri 294 metrov, tehta 93.500 ton in sprejme nekaj manj kot 2.300 potnikov.
 
Obe velikanki smo privezali vzdolž potniškega terminala, ki smo ga pred letošnjo sezono poglobili in utrdili obalo. Največjih potniških ladij brez te investicije (1.600.000 €) ne bi mogli privezati tik ob vznožju starega mestnega jedra.

Letos smo v Kopru že privezali 69 potniških ladij (do konca sezone jih pričakujemo še osem). Do konca leta pričakujemo nekaj čez 110.000 potnikov – za primerjavo naj dodamo informacijo, da smo v 2010 sprejeli nekaj več kot 37.000 potnikov.
Po raziskavah, ki jih vsako leto pripravi European Cruise Council je povprečna poraba potnika ob postanku v pristanišču okoli 60 €. Sem so vključeni vsi stroški, ki jih ladjar plača za vstop oz. privez v pristanišču in poraba potnikov na izletih, v trgovinah, gostinstvu, prevozih itd. Na podlagi teh podatkov izračunamo, da so potniške ladje letos v Sloveniji ustvarile 6,6 milijona € prihodkov.

Prihodnje leto bera ne bo tako bogata. Glede na dosedanje najave bo Koper in Slovenijo prihodnje leto obiskalo okoli 70.000 potnikov, kar je približno 35% manj kot letos, a kljub temu dvakrat več kot leta 2010.
Voyager of the seas prihodnje leto ne bo prihajal k nam. Za to se je Royal Caribbean odločil še pred prihodom v Koper, saj je že prej načrtoval ladjo Voyager v Azijo/Avstralijo. Ameriški ladjar namreč zagotavlja, da je s slovensko destinacijo izredno zadovoljen in želi v prihodnje sodelovanje še utrditi.