V Kopru Costa Favolosa, novinka italijanskih ladij za križarjenja

Ladjar Costa Crociere nas je prvič obiskal že lani s Costa Allegro, letos pa nam je zaupal prihod Coste Favolose. Luka Koper z ladjarjem Costa Crociere zgledno sodeluje, v prihodnje pa si želimo sodelovanje še utrditi. Družba pripada skupini Carnival, največjemu ladjarju v industriji križarjenja v svetovnem merilu, zato se bomo še naprej dokazovali s kvalitetno storitvijo.

Za Luko Koper je potniški promet nova dejavnost, ki jo v prihodnje želimo še okrepiti. Smo eno najhitreje rastočih potniških pristanišč v Sredozemlju, kar potrjujejo rezultati in prihodi najpomembnejših ladjarjev v Koper. Do konca leta na potniškem terminalu pričakujemo 77 potniških ladij, ki bodo na slovenska tla spustile kar 110.000 potnikov. Križarjenja zaradi prispevka k razvoju lokalnega in slovenskega gospodarstva namreč predstavljajo velik potencial, ki ga velja izkoristiti.

Costa Favolosa
Ladja je bila zgrajena v ladjedelnici Fincantieri (Marghera), zanjo pa je ladjar Costa Crociere odštel 510 milijonov evrov. Krstili so jo minulo soboto v Trstu, na svoje prvo, tridnevno krstno križarjenje pa je iz Benetk odplula ta ponedeljek.

Ladja je dolga 290 metrov, in na 14 palubah lahko sprejme 3.800 gostov, za katere skrbi 1.068 članov posadke. Je največja križarka, ki pluje pod italijansko zastavo, pri njeni izgradnji pa je sodelovalo približno 3.000 zaposlenih v ladjedelnici in 7.000 drugih delavcev podizvajalcev.

Favolosa na svojem krovu gostom ponuja bogat program za zabavo in sprostitev. Preko 6.000 m2 je namenjeno wellness ponudbi za zdravje in dobro počutje gostov, na voljo pa so še diskoteka, vodni park s toboganom za otroke, masažne kadi in bazeni, gledališče, trgovine, večnamensko športno igrišče, 4D kino, simulator formule 1 in golfa, predvsem pa obilo italijanske in mednarodne kulinarike v 5. restavracijah in 13. barih.

Do konca poletja 2011 bo na 8-dnevnih križarjenjih Costa Favolosa plula po vzhodnem Sredozemlju s postanki v Turčiji, Grčiji ter na Hrvaškem. Favolosa je predzadnja od 9 novih ladij, ki jih je družba Costa Cruises naročila v obdobju od 2003 do 2012, ko bo na širna morja odplula še zadnja novinka tega naročila – Costa Fascinosa.