Železov oksid ni nevaren

Analizo je Luka Koper naročila potem, ko so se v javnosti pojavile polovične in zavajajoče informacije o domnevni škodljivosti svetlikajočega prahu, ki se je konec marca znašel na koprskih ulicah.

Nosilec analize Emil Žerjal je predstavil metodologijo izračuna ocene tveganja in zaključke, ki dokazujejo, da elementi, najdeni v vzorcu analiziranega tovora ne predstavljajo nevarnosti ne za zdravje ljudi ne za okolje. Poudaril je dve pomembni dejstvi in sicer, da so bile koncentracije ostalih elementov (90% vzorca namreč predstavlja nenevaren železov oksid) pod pragom dopustne vrednosti, kot jih postavljajo mednarodne institucije (WTO). Poleg tega ni šlo za dolgoročno izpostavljenost tej vrsti tovora, kar še dodatno zmanjšuje stopnjo tveganja.

Poročilo Zavoda za zdravstveno varstvo Maribor

Predsednik uprave Luke Koper Gregor Veselko je ob teh ugotovitvah dejal: »Da se v Luki Koper dobro zavedamo dejstva, da smo industrijski obrat, ki s svojo dejavnostjo vpliva na okolje. Pripravljeni smo na vse vrste nesreč in imamo preizkušen postopek obveščanja drugih organov. Vendar v primeru železovega oksida ni šlo za ekološko nesrečo, zato je bila količina tovora, ki ga je burja odpihnila izven območja pristanišča omejena.«
Kljub temu se je še enkrat opravičil Koprčanom za preplah, ki so ga sprožile napačne in polovične informacije ter pojasnil, da bo družba storila vse, kaj je v njeni moči, da se incident ne bi več ponovil. »Ne bežimo pred svojo odgovornostjo, vendar ne moremo dopustiti, da bi nekdo po krivici blatil dobro ime pristanišča, ki je za regijo in državo ključen člen razvoja,« je to temo sklenil predsednik Veselko.