Delfina v luškem morju!

Delfina (progasti delfin ali po latinsko stenella coeruleoalba) sta k nam prišla že 31. maja, najprej pa smo ju opazili ob obali kontejnerskega terminala, od koder sta se v naslednjih dneh premaknila v tretji bazen, vmes skočila na izlet do Portoroža, potem pa se vrnila v luško morje. Najverjejetneje sta prišla za eno od velikih ladij, ki so konec maja priplule v koprsko luko.

Lani smo v okviru sklada Živeti s pristaniščem podprli prav društvo Vivamar, ki se ukvarja z raziskovanjem in spremljanjem delfinov v slovenskem morju.
Raziskovalci za delfine pravijo:
“Poleg tega, da so delfini izjemno zanimive in inteligentne živali in so do potankosti osvojile svoje vodno okolje, so tudi izjemno dober pokazatelj ekološkega stanja morja.
Delfine imenujejo tudi »bioindikatorji«. Če so delfini v danem morskem okolju prisotni, pomeni, da je v tem okolju dovolj hrane (rib), s katero se prehranjujejo, da lahko živijo in obstajajo v takem okolju. Seveda pa na njihovo prisotnost prepleteno vplivajo še drugi ekološki parametri (med njimi je zelo pomembna obremenjenost morskega okolja z dejavnostjo človeka!).
Enako mora biti vsaj del njihovega življenjskega prostora primerno miren, da si lahko živali spočijejo ali da lahko samice kotijo mladiče itn. Kadar se ekološko ravnotežje poruši in npr. na voljo ni dovolj hrane ali so prisotni drugi moteči dejavniki, delfinov v takem okolju ne bo. Delfini so tako posredni pokazatelji ekološkega stanja morja.”

Luški delavci smo takih nenajavljenih gostov še kako veseli in poleg tega, da jih gremo pogosto pogledat, seveda naredimo tudi malo morje fotografij. Najlepše nam je posredoval Roberto Črneha, zato smo jih naknadno dodali v galerijo novičke.