Kakovost zraka bomo po novem merili tudi proti mestnemu jedru

Luka Koper bo v sodelovanju z Univerzo na Primorskem, pooblaščeno organizacijo za izvajanje meritev in ocenjevanje onesnaženosti zunanjega zraka,v kratkem nabavila še eno sodobno merilno napravo za spremljanje vrednosti prašnih delcev. Merilna postaja bo postavljena na potniškem terminalu, merila pa bo prašne delce v smeri proti mestnemu jedru Kopra. Rezultati se bodo sproti online pretakali na naš portal Živeti s pristaniščem.

Do sedaj smo v pristanišču postavili že dve merilni postaji, eno proti Ankaranu in drugo proti Bertokom. Slednja zaradi tehnologije ne omogoča online sporočanja podatkov, zato si meritve s te postaje lahko ogledate v letnih okoljskih poročilih. Rezultate z druge merilne postaje (Ankaran) pa lahko že več let spremljate na tem portalu in jih primerjate z vrednostmi, ki jih Agencija RS za okolje (ARSO) meri na Markovcu.

ARSO vsako leto izvede raziskavo kvalitete zraka glede na meritve na različnih mestih po Sloveniji. Rezultati kažejo, da v Kopru dihamo čist in kvaliteten zrak, v primerjavi z ostalimi slovenskimi kraji pa je Koper na samem vrhu po kvaliteti zraka.
Več v aktualnem poročilu 2011, ki je objavljeno na spletni strani ARSO.

O prašnih delcih
Delci so lahko naravnega (cvetni prah, morska sol, vegetacija, dim gozdnih požarov, saharski pesek, vulkanski prah) ali antropogenega izvora (energetske aktivnosti, industrija, promet, individualna kurišča, poljedeljstvo – vpliv človeške aktivnosti).
Delci, manjši od PM10 (delci aerodinamskega premera pod 10 mikrometrov), prodrejo v pljuča in tam tudi ostanejo. Delci, večji od PM10 pa ostanejo v nosu (ljudje jih izpihamo ven) in so zato manj škodljivi.
Sestava delcev je odvisna od izvora delcev, pomembno pa je, katere snovi delci vsebujejo. Večji delci se v atmosferi zadržujejo nekaj ur, medtem ko manjši in svetlejši delci v atmosferi lahko ostanejo tedne in se iz nje navadno odstanijo s padavinami.
Več o meritvah PM10 v pristanišču