Luka Koper v boju za prestižno nagrado Containerisation International

Poleg nas se za nagrado v kategoriji Trajnostni razvoj potegujeta še pristanišči Salalah iz Omana in Cartagena iz Kolumbije, zmagovalce v 12 kategorijah pa bodo razglasili oktobra v Londonu.
Seznam vseh kategorij in finalistov

Containerisation International (CI) je vodilni med mediji, ki globalno pokrivajo kontejnerski sektor. CI podrobno spremlja pristanišča, kontejnerske terminale, ladjarje, ladijske linije, gibanje blagovnih tokov in pretovora, objavlja poglobljene analize dogajanja na svetovnih trgih, tehnološke novosti, finančne in poslovne novice. Vsako leto objavijo 12 najboljših (naj praksa, inovacija, pristaniška uprava, posameznik, ipd.) tega posla.
Podelitev nagrad bo v Londonu, prav to sklepno dejanje pa velja za eno največjih poslovnih srečanj “kontejnerske industrije”, saj se zberejo vsi vplivni akterji, ladjarji in terminalisti, ki krojijo svetovne kontejnerske blagovne tokove. Zato je uvrstitev v finale uglednega tekmovanja CI za tekmovalce veliko priznanje.

Prizadevanja Luke Koper za okolju prijazen razvoj so v tujini sicer že opazili. Luka Koper je že tretje leto zapored uvrščena v trajnostni indeks dunajske borze CEERIUS, že dvakrat pa smo kot finalisti kandidirali za nagrado Evropskega združenja pomorskih pristanišč, ki spodbuja povezovanje pristanišč s sosednjimi mesti. Leta 2010 so nagrado ESPO Award osvojili Helsinki, lani pa združena švedska pristanišča iz Stockholma.

O v finale uvrščenem projektu Živeti s pristaniščem
Opaznejše aktivnosti na področju odpiranja pristanišča navzven in povezovanja z lokalnim okoljem so množično obiskan tradicionalni Pristaniški dan, čez leto pa skupinski vodeni ogledi po pristanišču, portal za trajnostni razvoj koprske luke, preko katerega komuniciramo o dogajanju znotraj pristaniške ograje in prikazujemo rezultate meritev prahu in hrupa. Izdali smo knjižico za otroke Luka Koper, okno v svet, za odrasle pa zgibanko z zanimivostmi o koprski luki. Na facebooku združujemo ljudi, ki pristanišče spremljajo »na daljavo«. Lokalni prebivalci in organizacije s finančno podporo Luke Koper izvajajo številne kulturne, športne, humanitarne, izobraževalne in druge projekte, ki izboljšujejo kvaliteto življenja v pristaniškem mestu. Enkrat letno z javnomnenjsko raziskavo izmerimo tudi odnos občanov do pristanišča. Zavezanost k trajnostnemu razvoju udejanjamo s konkretnimi investicijami in izboljšavami na področju varovanja okolja, vizualno pa tudi z urejanjem potniškega terminala in intenzivno ozelenitvijo luškega ozemlja. Odprto komunikacijo o okoljskem managementu nam narekuje okoljski certifikat EMAS, s katerim se v Evropi lahko pohvali le še pristanišče Valencia.