Pester podvodni svet luke na ogled širši javnosti

Razstava Življenje na stebrih, podvodna fotografija Tihomirja Makovca je vizualizacija ekoloških raziskav v akvatoriju luke Koper, ki so jih v zadnjih treh letih uspešno izvajali raziskovalci Morske biološke postaje Nacionalnega inštituta za biologijo iz Pirana.
Izbrani so slikovni zapisi npr. množične naselitve polipov – razvojnih faz meduz in druge obrasti na področju podvodnih stebrov oz. pilotov, na katerih sloni drugi pomol. Prikazane so tudi nekatere vrste rib, rakov in školjk, predvsem pa izstopajo ostali nevretenčarji – različni organizmi, pritrjeni v obliki obrasti tega specifičnega, po izvoru umetnega morskega okolja. Avtor nam prikaže skrivnosten, skorajda eksotičen svet ob robu luškega in mestnega vrveža. Razstava obsega niz 25. fotografij, postavil pa jo je gospod Vlado Bernetič, knjižničar in projektni delavec MBP NIB v Piranu.

Pokukajte pod gladino luškega morja kar sami!
Kaj vse skriva morje v luškem akvatoriju si lahko ogledate v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja v Kopru po urniku knjižnice še do 20. januarja 2013.

Projekt razstava Življenje na stebrih je Luka Koper podprla v okviru sklada Živeti s pristaniščem.