Potniški promet – Jadran ima največji potencial v Sredozemlju

Dogodek sta pripravila Luka Koper in Mestna občina Koper, udeležilo pa se ga je preko 60 predstavnikov inštitucij in družb, ki so povezane s potniškim terminalom in turizmom križarjenja.

Profesor Francesco di Cesare iz beneškega podjetja Risposte Turismo je predstavil izsledke študije »Potniški terminal pristanišča Koper: Razvojne možnosti za križarjenje«, ki jo je v okviru evropskega projekta Adria A naročila Luka Koper. Di Cesare je Jadransko morje izpostavil kot najhitreje rastoč trg na področju križarjenja, ki ima tudi največji potencial v sredozemskem bazenu. Vendar pa je konkurenca drugih destinacij in tudi med samimi jadranskimi pristanišči vse večja, zato sta Koper ter slovenski turizem na razpotju, kako v bodoče razvijati potniški promet v koprskem pristanišču. »Samo gradnja potniškega terminala ni dovolj. Gostu je potrebno ponuditi celoten paket, ki vključuje kakovostno in inovativno turistično ponudbo ter dobro prometno infrastrukturo.« Di Cesare je ponudil v razmislek več scenarijev.

Več o dogodku

Konferenca se je odvila v okviru evropskega projekta PORTA (PORTs as a gateway for Access inner regions), ki se odvija znotraj programa evropskega teritorialnega sodelovanja Mediteran. Sofinanciran je iz evropskega sklada za regionalni razvoj.