Prva GPS telemetrija na pticah v Sloveniji tudi s pomočjo Luke Koper

Strokovnjaki DOPPS v okviru projekta SIMARINE-NATURA vzpostavljajo morska območja Natura 2000 za sredozemskega vranjeka (Phalacrocorax aristotelis desmarestii). Velik del projekta je posvečen raziskavam o številčnosti, razširjenosti in prisotnosti sredozemskega vranjeka v slovenskem morju. Cilj je vzpostaviti območja za zaščito ptice, ki je pri nas sicer slabo poznana in tudi za ribiče neškodljiva. Eno od ptic so opremili z GPS napravo, ki pošilja sms sporočila s podatki o lokaciji ptice skozi dan. Spremljanje sredozemskega vranjeka, ki so ga raziskovalci poimenovali Šime, je tako prvi primer GPS telemetrije na pticah v Sloveniji.

To soboto, 2. februarja, se lahko podate na ogled Škocjanskega zatoka, spoznate, kako poteka obročkanje ptic in se pogovorite tudi z ornitologi. Več o dogodku

Sredozemski vranjek
je ribojeda morska ptica iz družine kormoranov, razširjena le v Sredozemskem in Črnem morju. Za sredozemskega vranjeka je znaličen nizek let nad morjem. Odraslo ptico prepoznamo po črnem perju z zelenkastim sijem, črnem kljunu z rumenimi robovi in po nenavadno zelenih očeh. Potopi se v povprečju od 20 do 40 metrov globoko in nikoli ne zaide na kopno. V Severnem Jadranu se v velikem številu zbirajo poleti in jeseni, saj je plitvo in z ribami bogato morje zelo ugodno za njihovo prehranjevanje. Ob slovenski obali prenočuje tudi do 2.000 osebkov, kar predstavlja več kot desetino celotne populacije.

Luka Koper za ohranjanje favne in flore skrbi kot sofinancer projekta SIMARINE-NATURA in zvesti donator Naravnega rezervata Škocjanski zatok.