CSCL Globe – Po širnih morjih pluje nova “beštja”*

China Shipping Container Lines je na prvo pot proti Evropi poslala svojo novo, pošastno veliko kontejnersko ladjo CSCL Globe. Trenutno največja kontejnerska velikanka na svetu je dolga 400 m, široka skoraj 59 m in lahko prevaža 19.000 TEU. Za primerjavo z našimi standardi: največja kontejnerska ladja, ki je zaenkrat priplula v Koper (npr. Maersk Singapore) nosi »le« 8.452 TEU, pa še vedno velja za veliko ladjo. CSCL Globe pa v koprsko luko ne bi mogla, saj so naša dvigala prekratka oz. v primeru večje naloženosti tudi prenizka.

Ladjo CSCL Globe poganja glavni dizelski motor, ki je visok kar 17,2 metra in je bojda največji motor na svetu. Dvotaktni motor z največjo močjo 56.800 kilovatov (77.200 “konjev”) upravljajo elektronsko, zato ladja porablja 20 % manj goriva kot ladje tekmice s skoraj pol manjšo kapaciteto. Razlog je v učinkovitem nadzornem programu, ki delovanje motorja in porabo goriva prilagaja razmeram na morju in hitrosti ladje.

Plavajoči »Globus« so zgradili v južnokorejski tovarni Hyundai Heavy Industries, CSCL pa je naročil še štiri tovrstne ladje v skupni vrednosti 700 milijonov ameriških dolarjev. Na morje bodo zaplule do konca 2015. Doslej so sicer za največje kontejnerašice veljale Maerskove ladje razreda »triple E« s kapaciteto 18.000 TEU.

*Beštja (primorsko) = zver, pošast