Ergonomija pomemben del pri nabavi nove delovne opreme

Gre za sodoben pristop nabave delovne opreme, ki vključuje več ravni odločanja in področij znotraj Luke Koper, v tem primeru nabave, varovanje zdravja zaposlenih in terminala sipkih tovorov. „S študijo o ergonomskih vidikih opravljanja nekaterih poklicev znotraj pristanišča, ki se je sklenila v nedavni strokovni konferenci in izdaji knjige, smo prišli do novih in nadvse koristnih spoznanj o pomembnosti ergonomije na delovnem mestu. Ponovljeni gibi so nedvomno lahko vzrok resnih poklicnih obolenj, s katerimi se srečujemo tudi v Luki Koper,“ je prepričan Mirko Slosar s področja za varovanje zdravja zaposlenih in ekologijo.

Mike Drobnič, ki vodi projekt nabave sedišč, nam je pojasnil, da so sedišča v osnovi standardizirana in so njihove mere v glavnem že določene. „Imamo nekaj možnosti pri izbiri materiala in oblikovnih zahtevah. Na današnjem preizkusu smo prejeli nekaj pripomb upravljavcev strojev, kar bomo preverili pri dobaviteljih.“

Tehnični vodja na terminalu za sipke tovore Silvo Vrbanič je potrdil, da nekateri upravljavci obalnih dvigal trpijo za bolečinami v križu in drugimi težavami v hrbtenici. To je potrdil tudi Milivoj Čičić, ki je žerjavist že 35 let. „Mislim, da sem žerjavist z najdaljšim delovnim staležem v Evropi. V vseh teh letih si lahko mislite, kaj sem vse sprobal. Napredek v tehnologiji je izjemen. Sedišče, ki smo ga danes preizkusili, je res udobno in mislim, da bomo na njem dobro delali. Pred leti smo upravljali čisto drugačna dvigala, povsem mehanska. Danes vse nadzira tehnologija. Takrat smo imeli še mehanske zavore in smo upravljavci sedeli na pločevini, kjer smo si udobje zagotovili s t. i. „bosanskim radiatorjem“, to je bil nahrbtnik, na katerega smo se usedli,“ se glede napredka v tehnologiji spominja Čičić.

„Zelo zadovoljen sem nad tem, da se je naše vodstvo končno odločilo, da tudi mi sodelujemo pri nabavi opreme in pripomočki, ki jih uporabljamo pri delu. Sedišče trenutno je videti zelo v redu, vendar moramo upoštevati to, da bo njegova končna uporabnost lahko ocenjena šele, ko bo vgrajen v samo dvigalo“ pove upravljavec dvigal Matjaž Novak.

Oprema, s katero zaposleni opravljajo svoj poklic, je namreč sestavni del njihovega življenja, zato je zelo pomembno, kakšna je njena kakovost, varnost in funkcionalnost. Luka Koper zato temu področju posveča posebno pozornost.