Pomorski muzej Piran je od danes bogatejši

V Pomorskem muzeju »Sergej Mašera« Piran je danes potekala predstavitev nove muzejske pridobitve, in sicer najstarejše pomorske votivne podobe iz Pirana, datirane v leto 1643. Gre za majhen, a hkrati zelo pomemben korak k ohranjanju in popularizaciji naše kulturne dediščine hkrati pa obogatitev zbirke pomorske kulturne zgodovine muzeja, ki se lahko pohvali z največjo zbirko votivnih podob pomorščakov in ribičev v Sloveniji.

Votivno podobo so odkupili v Starinarnici Insula Antiqua v Izoli in je delo neznanega ljudskega podobarja iz Pirana. Osrednji motiv je upodobitev nesreče na morju, ki se je pripetila, kot sporoča legenda v spodnjem delu slike, 1. julija 1643 piranskim pomorščakom. Izvirnost votivne podobe so preverili v restavratorski delavnici Narodne galerije v Ljubljani.

 

Nakup je omogočila donacija Luke Koper, d. d.

 

Votivne podobe so likovna dela večinoma neznanih slikarjev, ljudskih podobarjev, slikane pa so po splošno uveljavljenem obrazcu in so le redko dela znanih slikarjev. Pogosto so manjših dimenzij, naslikane v različnih tehnikah na lesene plošče, na platno in papir. Sodijo v čas od 17. do 20. stoletja, ko se je navada darovanja votivnih podob razširila tudi med manj premožne sloje ribičev in pomorščakov. Ti so se svojim zaščitnikom z votivnimi podobami zahvalili za hude preizkušnje na morju.