PRISTANIŠČE DOBRIH IDEJ: Kulturni maraton ob 50 – obletnici organizirane koprske ljubiteljske kulture

V duhu slednjega je potekal letošnji koprski Kulturni maraton, ki je v treh dneh prikazal mozaik raznovrstnih dejavnosti, ljudi, klubov, društev, zborov in drugih organizacij ali posameznikov, ki v Mestni občini Koper ustvarjajo in oblikujejo prepoznavne kulturno – umetniške dosežke.

 

Letos Zveza kulturnih društev MOK praznuje častitljivo 50 – obletnico delovanja in obstoja. To je bil tudi razlog, da se koprski kulturi letos posvetimo na drugačen način. Cel vikend je bil posvečen kulturi. Začeli smo s petkovo okroglo mizo, kjer smo razpravljali o možnostih in viziji za napredek ljubiteljske kulture, sobota in nedelja pa sta bili v celoti posvečeni številnim kulturnim izraznim oblikam, od mimohoda oz. parade ljubiteljev kulture od Vojkovega nabrežja do Taverne, do včerajšnjega koncerta in predstavitve zgoščenke ŽVS Korala ter koncerta mešanega pevskega zbora Brnistra v Kulturnem domu na Škofijah,” je na kratko o dogajanju povedala Darja Krkoč iz Zveze kulturnih društev Mestne občine Koper.

 

Težko bi na enem mestu našteli vse sodelujoče pri letošnjem tridnevnem maratonu, saj je bilo teh več sto, na različnih kulturno umetniških področjih, kot so ples, folklora, glasbeno ustvarjanje, igra in druga. Ti so v treh dneh zarisali krog ustvarjalnih prikazov na različnih lokacijah, domala po celem Kopru.

 

Živahno ustvarjanje dokazuje, da sta umetnost in kultura sestavna dela tkiva mesta Koper, ki se je čez stoletja razvilo v živahno mesto, ki je stičišče medkulturnosti, prometa, trgovine, nasprotij in še mnogočesa, ki predstavlja platformo za današnje ustvarjanje, ki je tudi točka, kjer se v svojih pomanjkljivostih ali drugačnostih, srečujemo in poenotimo. Da bi poudarili pomen ljubiteljske kulture v Kopru, naj navedemo podatek, da se posredno ali neposredno z njo ukvarja več kot 6.000 posameznikov, ki so tako ali drugače pridruženi samo v zvezi Kulturnih društev Mestne občine Koper.

 

Krkočeva je prepričana, da bo ljubiteljstvo v kulturi ohranjeno in se bo dobro razvilo, saj temelji na ljubezni do kulture in umetnosti, ki jo vsak posameznik vnaša v svoje tovrstno delovanje.

 

 

Dogodek je v okviru sklada Živeti s pritaniščem podprla Luka Koper, d.d.