PRISTANIŠČE DOBRIH IDEJ: “Najlepša jutra so v Kopru”

Gre pravzaprav za širšo idejno zasnovo, ki uteleša zamisel po druženju, učenju, sobivanju in razumevanju okolja, v katerem živimo, z vsemi njegovimi značilnostmi in naravnimi danostmi. Spremljanje karakteristik Kopra, njegove tipične silhuete, prevod teh značajev v jezik umetnosti, s pomočjo prefinjenih ročnih spretnosti, je skupini 12 prostovoljcev, ki so v dveh dnevih rezali, postavljali, oblikovali in lepili majhne koščke mozaika, po zaključku dveh napornih delovnih dneh dalo veliko zadovoljstva.

 

Boštjan Žvanut, iz zavoda za organizacijo in izvedbo kulturnih dejavnosti Fontico, ki je delavnico mozaika vodil, nam je povedal, da gre za projekt, ki je nastal na temeljih širšega sodelovanja lokalne skupnosti, univerze, društev, podjetij in tudi sklada Živeti s pristaniščem, ki je projekt tudi finančno podprl. „Namen mozaika je dati novo luč, novo svetlobo, nov dan in jutro Kopru,“ o nastali umetnini pove Žvanut.

 

Mozaik bo predvidoma v naslednjih tednih postavljen tik ob potniškem terminalu, kjer mu bo zagotovljeno varno zavetje in bo od tam oznanjal pozitivnost, svetlobo in sobivanje različnih elementov, ki sestavljajo podobo Kopra: vodo, morje, sonce, pristanišče, naravo in številna druga …