PRISTANIŠČE DOBRIH IDEJ: Zavidljive štiri velike svečke za Potapljače Luke Koper

Spomini na ustanovitev kluba sploh niso bledi. Prej bi rekli obratno, spomini so zelo aktualni, živi in barviti, kot je bilo barvito in jasno vreme, ki je spremljalo celodnevno prireditev. Ustanovitve se je spomnil koprski podžupan Anton Sagadin, ki je v slavnostnem govoru dejal, da se še danes dobro spomni, kako je pred 40 leti, kot takratni predsednik in soustanovitelj športnega društva Luke Koper, pozdravil zamisel o ustanovitvi posebne sekcije potapljačev. „Rekel sem da; v Luki Koper rabimo potapljače, z njimi bomo lahko varovali naše morje in tovor naših strank, zato o razširitvi dejavnosti športnega društva Luke Koper ni bilo nobenega oklevanja,“ se je spominjal Sagadin, ki je predsedniku društva PLK Domagoju Ribariću Cerovcu predal posebno občinsko priznanje. Nato je nastalo dolgoživo društvo, z današnjim polnim imenom Športno potapljaško in ribiško društvo PLK Koper. Kljub temu, da se je društvo po ustanovitvi sekcije osamosvojilo z okrilja športnega društva Luke Koper, je ohranilo prvotno kratico PLK Koper, ki je prvotno pomenila „potapljači Luke Koper.

 

21. oktobra 1974 je takratni predsednik potapljaške sekcije Radovan Planinc, ki je v soboto prejel slavnostno plaketo kluba, v zaključku poročila, ki ga je pripravil po ustanovitvi sekcije športnega društva Luke Koper, zapisal, da „vse kaže, da bodo med člani kolektiva v bodoče še več zanimanja za podvodno aktivnost. Upamo, da bomo s potapljaškimi tečaji prihodnje leto pridobili še več športnih potapljačev“. Izkazalo se je, da je bila njegova ocena pravilna. Ribarić Cerovac nam je namreč povedal, da se število članov konstantno giblje kar med 100 do 150. „Potapljaška sekcija je pravzaprav leta 1974 nastala zaradi potreb Luke Koper, pri pretovarjanju je prišlo do kakšne nezgode ali izgube tovora in takrat so potapljači iskali izgubljen tovor. Skozi desetletja je klub rastel, danes smo med največjimi potapljaškimi klubi v Sloveniji. Znotraj kluba je več sekcij: največja je potapljaška, nato imamo trnkarje, ribiče ki dosegajo vrhunske rezultate, naši mladinci so namreč že dve leti zapored svetovni prvaki. Imamo tudi ribolovce, potapljače fotografe, potapljače znanstvenike, med pomembnejše pa sodi vsekakor sekcija podvodne reševalne službe Slovenije, kjer je 13 reševalcev,“ o razvejanosti in razvoju štiridesetletnega delovanja kluba, pove Ribarić Cerovac. K podatkom o dejavnosti v sekcijah potapljaškega kluba je treba dodati, da ta opravlja ali izpolnjuje tri jedrne funkcije, in sicer izobraževalno, športno in seveda reševalno. „Potapljači Luke Koper smo izobraženi na najvišji možni ravni, kar pomeni, da imamo inštruktorje v vseh kategorijah, delujemo pod okriljem CMASa, ki izkazuje mednarodno potapljaško certificiranje, poleg rekreativnega se ukvarjamo s tehniških potapljanjem, imamo tudi potapljače, ki se potapljajo s posebnimi mešanicami in se lahko spustijo pod dovoljeno mejo 40 metrov, imamo tudi izkušene jamarske potapljače, vsi pa so usposobljeni za številne intervencije,“ nam je še dejal predsednik PLK Koper.

 

Dan, ki se je za uspešne koprske potapljače zaključil s slavnostno akademijo in prijetnim druženjem, je bil vse prej kot zgolj formalen. Člani kluba so namreč v koprskem akvatoriju pred plažo prikazali dve intervenciji na morju, kjer sta bili simulirani dviganje potopljenega plovila s podvodnimi padali in reševanje ponesrečene utopljenke s posebnimi nosili. Pri vaji je sodelovalo 14 reševalcev v morju, v spremstvu večje reševalne ladje in gumenjaka. Akcijo in delovanje PLK Koper je pohvalil tudi Zvezdan Božič, vodja koprske izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje, ki je pojasnil, da imajo potapljači Luke Koper svojo podvodno reševalno postajo, ki je del podvodne reševalne službe RS, ki je vključena s sistem zaščite in reševanja. „Tako usposobljene potapljače se uporablja pri velikih nesrečah na vodi ali pri reševanju iz vode, običajno, če je iskanje utopljencev ali pogrešanih v vodi traja več časa. To so osebe, ki morajo biti posebej usposobljene, šele nato pridobijo posebne licence za reševanje iz vode. V vsaki reševalni postaji, teh je v Sloveniji 13, je le 10 do 15 ljudi usposobljenih za reševanje iz vode,“ je glede strogih kriterijev za opravljanje podvodnega reševanja dejal Božič.

 

Dolg „potapljaški dan“ je postregel z obširno predstavitvijo delovanja kluba v koprski Taverni, kjer so člani kluba na ogled postavili osvojene lovorike in opremo, na voljo pa so bili za številna vprašanja radovednih obiskovalcev stojnic, ki so se lahko seznanili z dejavnostjo, ki združuje športne, izobraževalne, raziskovalne, reševalne in druge prvine.

 

Slavnostno akademijo je povezovala koprska televizijka Lorella Flego, večer pa sta glasbeno dopolnili nadarjeni harmonikašici Veronika Vižintin in Federica Lo Pinto, gojenki umetniške gimnazije Koper.

 

Slavnostne plakete so prejeli zaslužni člani društva, in sicer Boris Vuga, Zlatko Fuks, Vinko Mojškerc, Jernej Zelič, Radovan Planinc, Vasja Jakomin, Aron Kovačič, Domagoj Ribarič ter častni član Gorazd Žagar.

 

Večer, ki se je zaključil z druženjem in praznovanjem na Carpacciovem trgu, so vsi prisotni sklenili z eno glavno mislijo: „Vidimo se čez 10 let, ob slavnostni, 50 – obletnici PLK Koper“.