Pristanišče zaživelo že osmič

Minuli vikend smo organizirali že tradicionalno prireditev Pristaniški dan – dan odprtih vrat koprskega pristanišča. Kljub nagajivemu vremenu, si je pristanišče ogledalo kar 3.200 obiskovalcev. Za ogled so lahko izbirali med avtobusom (letos ponovno tudi Veselega Janeza, dvonadstropni avtobus z odprto streho), ladjo in kolesom.

 

Letošnjo izvedbo smo iz septembra premaknili na maj. Dogodek smo pripravili s Turistično organizacijo Koper v sklopu prireditve Koper na dlani – predstavitev krajevnih skupnosti Mestne občine Koper. Za ta korak smo se odločili zato, ker Luka Koper že po svoji velikosti in umeščenosti v mestu deluje kot njegova krajevna skupnost. Poleg tega je maj mesec, ko Luka Koper praznuje svoj rojstni dan.

 

Prizorišče dogodka je bilo na Ukmarjevem trgu, kjer smo med drugim poskrbeli tudi za naše najmlajše obiskovalce. V soboto sta za animacijo poskrbeli gusarki iz Zavoda enostavno prijatelji, v nedeljo pa so otroci na posebnih, »pristaniških« Ful Kul delavnicah ustvarili kontejnersko ladjo.

 

Veliko obiskovalcev je tudi opravilo test stresa in meritve bolečin v križu, za kar so poskrbeli sodelavci s področja ekologija, okolja in zdravstva pri delu. Prikazali so tudi kar nekaj zanimivih utrinkov »življenja« znotraj pristanišča, npr. kako celulozna brozga preprečuje uhajanje prahu iz terminala razsutih tovorov, kakšni so dosežki pri okoljski in energetski prilagoditvi razsvetljave v pristanišču in še marsikaj.

 

Da ne pozabimo tudi na naše prijazne carinike iz Carinske uprave Koper, ki so predstavili svoje delo ter luške gasilce, ki so na ogled postavili svoje starodobno vozilo.  

 

Tako v soboto kot v nedeljo je bilo zelo živahno, pestro, prijetno in zabavno. Lepo se zahvaljujemo vsem, ki ste v tem pristaniškem vikendu bili z nami in doživeli utrip pristanišča.

 

Vidimo se spet prihodnje leto.