Skrb za zdravje zaposlenih – tokrat o preventivi srčno žilnih bolezni

Dorjan Marušič, dr. med. in specialist interne medicine je predaval o nastanku in preventivi pred srčno žilnimi obolenji, ki predstavljajo eno izmed najbolj pogostih obolenj v modernem svetu. Bolezni srca in ožilja za posameznika pomenijo slabšo kakovost življenja. V Sloveniji so tudi najpogostejši vzrok smrti in obolenj oseb. »Te bolezni so zelo pogoste, njihov davek je velik, izjemno veliko pa je možno narediti s preventivo,« je dejal Marušič.

 

Kateri so dejavniki tveganja in kako nanje vplivamo?

Dejavnike tveganja delimo na tri večje skupine:

– osebne značilnosti, na katere ne moremo vplivati: starost, spol, dedna zasnova in podobno;

– biokemične in fiziološke značilnosti, na katere imamo kot posamezniki vpliv: povišan krvni tlak, holesterol, raven sladkorja v krvi. Z uspešnim zdravljenjem, dieto, prehrano ali zdravili obvladujemo in upočasnjujemo proces obolenja;

– način življenja: vezan je zlasti na na življenje v bogatejših državah, kjer je hrana bolj kalorična, ljudje kadijo, prekomerno uživajo alkohol in se ne ukvarjajo dovolj s telesno aktivnostjo. »To so dejavniki, ki jih lahko odpravimo samo s spremembo v glavi in razmišljanju,« je opozoril Marušič.

 

Preventiva – kaj lahko storimo?

Zelo pomembno je, da se zavedamo pomena preventivnih ukrepov. Marušič svetuje opustitev kajenja, pravilno gibanje, zdravo prehranjevanje in obvladovanje stresa. V naši regiji imamo prednost zaradi naravnih danosti, ugodnejše klime in t. i. mediteranske prehrane, ki vsebuje ribe, veliko sadja in zelenjave. »Dopuščamo tudi pitje 3 dl rdečega vina na dan za moške in 2 za ženske, saj ta vsebuje določene sestavine, ki zmanjšujejo pogostnost srčno – žilnih obolenj,« je dodal Marušič.

»Osebi, ki preneha s kajenjem, se tveganje za nastanka teh bolezni zmanjša za 50 %, s telesno aktivnostjo pa za 25 %,« je navedel Marušič, ki se zaveda, da je v praksi zelo težko tako radikalno spremeniti take navade. Telesno aktivnost priporoča 5 krat na teden, v trajanju vsaj 30 minut. Za osebe v starosti nad 40 let pa je potrebno opraviti preventivni pregled pri zdravniku, ki bo ocenil naše telesno stanje in nam dal primerne nasvete.

 

Preventivni programi

Nekaj koristnih napotkov, preventivnih programov in interaktivnih aplikacij, ki vam lahko pomagajo pri zmanjšanju dejavnikov tveganja srčno – žilnih obolenj navajamo v nadaljevanju.

Brezplačno aplikacijo iCoach, ki lahko pomaga pri opustitvi kajenja, je možno preneseti na mobilne naprave tukaj.

Napotki o pravilnem gibanju kot dejavniku pri izboljšanju zdravja, so dostopni v publikaciji Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Nekaj priporočil o zdravem prehranjevanju si lahko preberete v zloženki »Zdrav krožnik«.