»Zelena« Greenpeaceova jadrnica priplula v Koper

Jadrnica Rainbow Warrior III velja za »zeleno« jadrnico, saj je v veliki meri energetsko samozadostna, kar pomeni, da večino energije, ki jo porabi, ustvari sama. Je prva ladja, ki so jo posebej izdelali za Greenpeace, zato je tudi ena najbolj okolju prijaznih ladij na svetu, trajnostno naravnana in energetsko učinkovita.

 

Zanimive so tudi zgodbe povezane z vsemi Rainbow Warrior-ji. Prvega je leta 1985 potopila francoska tajna služba, drugega je Greenpeace podaril Bangladešu, kjer so ga priredili v bolnico. Tretji mavrični bojevnik pa je prvo plovilo, izdelano prav za potrebe Greenpeaceovih misij, na katerih poskuša po svetu preprečevati škodljive posege v naravno okolje. Del Greenpeaceove flote pa je tudi ladja Arctic Sunrise, ki je Koper obiskala lani.

 

Danes dopoldne bo na ladji potekalo srečanje z lokalnimi gospodarstveniki, ki se bodo pogovarjali na temo »Zeleno gospodarstvo in nova delovna mesta«. Prisoten bo tudi predsednik republike Borut Pahor. Srečanja se bodo udeležili tudi predstavniki Luke Koper.

Jadrnica pa bo danes popoldne, med 15. in 19. uro in jutri, med 10. in 18. uro odprta za javnost. Ogledi so brezplačni.