Čistilna akcija Ponosni na naše morje

V akciji je sodelovalo okoli 60 ljudi, pod vodo se je podalo več kot 30 potapljačev iz vse Slovenije, za njihovo varnost pa je s čolna skrbela Gasilska brigada Koper. Iz morja so izvlekli veliko smeti in velikih kosovnih odpadkov, očistili pa tudi odpadke z valobrana. Potopi so potekali do globine 6 metrov. Potapljači so iz morja potegnili najrazličnejše stvari, kot so stoli, različne pnevmatike, kosi železja, koš za smeti, vrvi, lestev, pločevinke in steklenice. Slednjih je bilo veliko tudi na kopnem med skalami valobrana.
Na kopnem so za organizacijo dogajanja skrbeli člani društva Oceanik, organizirali pa so tudi otroško delavnico o pomenu ohranjanja čistega okolja in recikliranju odpadkov ter predstavili nekaj živali, ki jih srečujemo na morskem dnu.

Kot so nam zaupali člani društva Oceanik: “Glede na to, da smo na tem območju v preteklih letih že izvedli čistilno akcijo, smo pričakovali, da bo velikih kosovnih odpadkov manj, kot se je naposled izkazalo. Vseeno pa opažamo, da se količina odpadkov iz leta v leto zmanjšuje in upamo, da se bo tak trend nadaljeval tudi v prihodnje.”

Luka Koper je čistilno akcijo Čisto morje – naš ponos podprlo s sredstvi iz sklada Živeti s pristaniščem.