Yasmin Skibbe iz Južne Afrike pred težkim luškim občinstvom

Vse se je začelo na pobudo Tona Bestenbreurja, strokovnjaka za poslovanje kontejnerskih terminalov, trenutno pa zunanjega predavatelja na Univerzi Stellenbosch v Južni Afriki. Ker je navdušen nad slovenskim pristaniščem, nas je kontaktiral in predlagal, da bi svojim podiplomskim študentom za zaključno nalogo pri predmetu Port Engineering dal projektiranje kontejnerskega terminala Luke Koper s ciljem zmogljivosti 2 mio TEU letno (v 2014 smo pretovorili 675.000 TEU).

 

Študentje so izziv sprejeli in se vsak po svoje lotili projektiranja. Po dobrih dveh mesecih raziskovanja, projektiranja in napornega dela, so profesorji-mentorji sprejeli končna dela in izbrali najboljšo nalogo. Zanimivo je, da so bile najboljše tri naloge tokrat vse izpod rok študentk, prepričljivo pa je zmagala Yasmin Skibbe.

 

Luka Koper je zato Yasmin in njena dva mentorja povabila na predstavitev svoje naloge v Slovenijo, prezentacijo pa so poleg vodstva kontejnerskega terminala poslušali tudi vodje za pristaniški razvoj pristojnih strokovnih služb in predstavniki Fakultete za pomorstvo in promet iz Portoroža. Poslušalci so bili enotni, da je študijska naloga zelo skrbno izdelana in upošteva tako naravne pogoje, okoljevarstvo, infrastrukturo, moderno tehnologijo in optimizacijo pretovora. Študentka je terminal sprojektirala popolnoma realistično in izvedljivo, kar bi v primeru neprimerno večjih sredstev, kot jih ima Luka Koper na voljo, lahko tudi uporabili.

 

Yasmin je po predstavitvi požela velik aplavz in čestitke za odlično opravljeno delo, saj je po mnenju mnogih krepko presegla kriterije za študentsko projektno nalogo.