Od 2015 smo se poslovili s številnimi rekordi!

Sredi decembra (16. 12. 2015) smo najprej presegli zgodovinskih 20 milijonov ton pretovora!

Lani smo pretovorili 19 milijonov tovora, do konca letošnjega leta pa smo se podpisali pod končno 20,6 milijonov ton različnih tovorov.

Na 29. 12. 2015 v Kopru privezali kontejnerašico z največjo kapaciteto doslej

 Zjutraj tega dne smo ob obalo kontejnerskega terminala privezali ladjo MSC Luciana. Ni sicer najdaljša, je pa to ladja z največjo kapaciteto kontejnerjev v Kopru doslej, saj lahko na svoj krov sprejme kar 11.660 TEU. Z ladje smo razložili skoraj 2.000 kontejnerjev, še 900 pa naložili. Ladja deluje v ladjarski »aliansi« 2M, ki jo sestavljata največja svetovna ladjarja Maersk Line in MSC, pluje pa na relaciji Azija – Jadran. Koprsko pristanišče je tudi prvo pristanišče, ki ga ladje iz servisa 2M obiščejo ob prihodu v Jadran, kar pomeni najkrajši tranzitni čas za blago iz azijskih pristanišč.

 

Terminal za avtomobile z vrtoglavim 600.000 pretovorjenim vozilom

Tik pred zaključkom koledarskega leta smo v Luki Koper številnim letošnjim zgodovinskim mejnikom dodali še enega. Pretovorili smo namreč 600.000. avtomobil in s tem ne le presegli doslej največjo količino še iz predkriznega leta 2008, ampak nasploh največje število pretovorjenih vozil v enem letu v zgodovini naše luke. »Lepšega zaključka leta si ne bi mogli predstavljati. Avtomobilski terminal Luke Koper tako ostaja v vrhu med pristanišči v Sredozemlju.

 

Na zadnji dan starega leta pa še rekord s SOJO

Tik pred koncem leta smo na Terminalu za sipke tovore razložili 800.000 ton soje, kar je največja letna količina doslej. Soja danes predstavlja 1/3 vsega pretovora, ki ga letno opravi Terminal za sipke tovore. V koprsko pristanišče soja prihaja predvsem iz Južne Amerike, večinoma Brazilije, nekaj malega tudi iz Argentine in Indije, z Balkana in s Kitajske. Govorimo pa o sojinih derivatih. Iz soje v zrnju izločijo olje, ostanek pa je še vedno bogat z beljakovinami in proteini, zato je primeren za živinsko krmo.

Čestitke vsem zaposlenim v Luki Koper, njenih hčerinskih družbah in celotni pristaniški skupnosti. Vsak po svoje je pripomogel k tem zavidljivim uspehom v letu 2015!