Časi piskanja na kontejnerskem terminalu so mimo

Bližina mesta na severni strani pristanišča je dejstvo, kot je tudi dejstvo, da je bil kontejnerski terminal strateško izbran za največji cikel investicij in nadaljnji pospešeni razvoj. Le redka so dela, ki se jih lahko opravi v popolni tišini, zato je »delovni« hrup včasih moteč za prebivalce, obremenjujoč pa tudi za delavce na terenu. Zato smo v okviru okoljske strategije Luke Koper prav pred kratkim zaključili z enim od pomembnejših projektov, s katerim postajamo še bolj mestu prijazno pristanišče.

Največkrat so v Luko prihajale pripombe na račun zvočnega opozorilnega signala t. i. piskačev na dvigalih na kontejnerskem terminalu, ki so ob premikanju po terenu oddajala glasen zaporedno prekinjen pisk. Poiskali smo zato alternativo in raziskali, kaj ponuja trg in tehnologija. Našli smo napravo, ki proizvaja zvok glede na realno obstoječe motnje iz okolice. Mikrofon namreč sproti snema hrup v okolici in glede na zaznano stopnjo hrupa prične oddajati zvočni signal z le 6 decibeli višjo vrednostjo. To je dovolj, da premikajoče dvigalo slišijo vsi, ki v njegovi okolici delujejo, ne pa tudi širše. Prednost tega novega zvočnega opozorila je tudi, da oddajajo zvok le v smeri vožnje dvigala. Tako je hrup, ki doseže mestno koprsko jedro, bistveno manjši, saj se že tako tišji beli zvok širi le po transportnih poteh strojev, te pa so vzporedne z mestnim jedrom.

Nove piskače smo namestili na vsa dvigala na kontejnerskem terminalu (obalna dvigala, transtejnerji in vagonska portalna dvigala). Investicija je znašala 40.000 €