Luka Koper skozi oko filatelista

Filatelija je lahko hobi, stroka, zanimanje, v resnici pa že prerašča v umetnost in znanost. V majhne sličice se trudi ujeti svet danes in včeraj, obeležuje posebne dogodke, korake človeštva, majhne in velike zgodbe. Ena takih je tudi koprsko pristanišče, ki s seboj nosi že 60 let dogodkov, ljudi, dosežkov, na milijone ton različnega blaga in zgodb. Prvič so slovenski filatelisti pristanišče prenesli na poštne pošiljke leta 1967, ko je bila dokončana železnica od Prešnice do Kopra. Filatelističnih obeležij posebnih pristaniških mejnikov je bilo do danes sicer že veliko. Trenutno aktualni in zadnji v vrsti so priložnostna osebna znamka, razglednica in žig ob 60. jubileju Luke Koper, ki so jih pripravili v Filatelističnem klubu Koper.

Predsednik kluba, Mitja Pelicon je ob tem dejal: »Luka je ena največjih in najpomembnejših podjetij v našem prostoru, zato smo se koprski filatelisti strinjali, da si zasluži ovekovečenje 60. rojstnega dne. Naše pobude so bili v Luki veseli, zato je sodelovanje tudi tokrat obrodilo kakovosten izdelek.«

V znamenju jubileja pa je v barvite sličice in po svetu potujoče pošiljke zabeležena zgodovina našla svoj prostor tudi v obliki razstave. V preddverju upravne stavbe Luke Koper je predstavljen pogled filatelistov na edino slovensko tovorno pristanišče. Razstava je dokaz, da so pisemske kuverte, dopisnice, znamke in poštni žigi lahko tudi svojevrstno dokumentarno gradivo, s katerim pomembni dogodki ostanejo zapisani za vedno. Zasluga, da so se pomembni dogodki in jubileji edinega slovenskega tovornega pristanišča tudi filatelistično obeležili, gre Filatelističnemu klubu Koper, ki celotno arhivsko gradivo tudi skrbno hrani.

Iz Istre, priloge Primorskih novic (junij 2017)