Misija Mediteran 2017: Prvi rezultati meritev potrdili sume

Meritve nad vzhodnimi Alpami in Karpati so pokazale, da puščavski pesek ob primernem vetru lahko doseže več tisoč kilometrov dolge razdalje in povzroča zapraševanje ledenikov, ki se tudi zaradi tega vse hitreje talijo. Podrobnejšo analizo s primerjalnimi podatki iz inštrumentov, ki so nameščeni na vremenskih postajah Sonnblick v Avstriji in Jungfrau v Švici, bodo opravili v podjetju Aerosol v naslednjih mesecih.

Lenarčič je spet v Sloveniji, kjer čaka na ustrezne vremenske prilike za meritve nad osrednjimi in zahodnimi Alpami, kar je tudi najbolj zahteven zadnji del  letošnje misije. Meritve v Alpah so še posebej težavne, zaradi močnih in vlažnih jugozahodnih vetrov, ki ustvarjajo zelo slabo vreme z nalivi in nevihtami v celotnem alpskem prostoru. Močan veter v hribih pomeni pestro in tvegano letenje v turbulentnem ozračju, kar zahteva dobro poznavanje gora in vremena.  Zato bo moral Lenarčič počakati na kratkotrajna vremenska okna, ki omogočajo relativno varno letenje.

 

V ekipi Green Light World Flight pričakujejo, da bodo zadnje meritve opravili najpozneje jeseni, nato bodo na vrsti analize podatkov in izdelava poročila, ki ga bodo predstavili predvidoma tudi  v Evropskem parlamentu.

Luka Koper, d. d. je projekt podrpla v okviru sklada Živeti s pristaniščem.