Ni Rotterdam, ampak bo

V Luki Koper vsako leto organiziramo Pristaniški dan, na katerega si želimo privabiti čim več ljudi. Za zgled smo si postavili pristanišče v Rotterdamu, kjer prebivalci živijo s pristaniščem in kjer je pristaniški praznik tudi praznik mesta. 

Nizozemsko pristanišče Rotterdam s koprsko luko sicer težko primerjamo. Največja evropska luka se razteza na slabih 11.000 ha, lani so pretovorili nekaj več kot 461 milijonov ton blaga, od tega dobrih 12 milijonov kontejnerskih enot (TEU). Za primerjavo, koprsko pristanišče je veliko 280 ha, lani je pretovorilo 22 milijonov ton, pretovor kontejnerjev pa je bil slabih 845.000 TEU. 

Pristaniški dnevi v Rotterdamu trajajo tri dni, prireditelji so dogodek poimenovali World Port Days in jih letos pripravili že 40. leto zapored. Dogodek vsako leto povezuje rdeča nit prireditve, letos je bila tema svetovnost, razširjenost po celem svetu (worldwide). Obiskovalci si na pristaniški dan lahko ogledajo pristanišče, pristaniški muzej na prostem, muzej pomorstva, stare pristaniške delavnice, spoznajo pa tudi pristaniška podjetja in njihovo delo, ogledajo številne vojaške ladje in druga plovila, kakorkoli povezana z reko Maas in pristaniščem, ki tudi v živo predstavlja svoje delo. Veliko aktivnosti je namenjeno otrokom in mladostnikom, ki jih pristanišče privlači in navdušuje, saj z njim rastejo že od malega. Mesto in bregovi reke so polni stojnic s »pristaniškimi« spominki, po ulicah so posejana velikanska sidra, pobarvana v žive barve. Pri pripravi in izvedbi pestrega programa, ki se dogaja na obeh bregovih reke Maas sodelujejo luški terminalisti in raznovrstna podjetja, ki bodisi opravljajo različne dejavnosti v pristanišču ali v kakršnikoli povezavi z njim. Dve desetletji je za prireditev skrbela tamkajšnja pristaniška uprava, zadnjih 20 let pa se je v organizacijo vključilo tudi mesto.

Proračun dogodka je letos, ob okroglem jubileju, okrogel 1 milijon evrov, polovico nameni pristaniška uprava Rotterdam, za sredstva pa skrbi posebej za to ustanovljen neprofitni sklad. Preostali del sredstev zagotovijo s komercialnimi aktivnostmi, stojnice so za razstavljavce plačljive, terminalisti in druga podjetja, povezana s pristaniščem pa prispevajo sponzorska in donatorska sredstva. Vodeni ogledi pristanišča so plačljivi. Pri organizaciji dogodka sodeluje okrog 200 prostovoljcev. Prireditev vsako leto obišče okrog 400.000 ljudi, od tega največ lokalnih prebivalcev Rotterdama, kjer sicer domuje približno 600.000 prebivalcev.

Iz Istre, priloge Primorskih novic (september 2017)