V lanskem letu smo pripomogli k uresničitvi 171 projektov

V okviru sklada Živeti s pristaniščem smo lanskem letu smo prispevali k uresničitvi 171-ih projektov. Med temi so bili:

 

Čisto morje


Projekt Čisto morje – naš ponos v organizaciji Potapljaškega društva Oceanik. Preko 20 potapljačev iz cele Slovenije in 50 prostovoljcev že vrsto let skrbi za čiščenje slovenskega morja. Povedali so nam, da so iz morja potegnili najrazličnejše stvari, kot so kovinske konstrukcije, dele čolnov, smetnjake, vrvi, gasilne aparate, pločevinke, plastične embalaže in steklovino. V sklopu akcije so pripravili tudi delavnice za otroke na temo recikliranja in ohranjanja čistega okolja.

 

Gledališka predstava Okno v svet


V Gledališki šoli Talia so pripravili štiri krajše predstave z naslovom Okno v svet – Gledališki omnibus. Predstavili so zgodbe povezane s pristaniščem in spoznavali luške poklice. Najbolj zanimava je bila predstava Banane iz Afrike, v kateri so prikazali pot, ki jo opravijo banane z dreves do trgovine in njihov prihod v pristanišče.   

 

Monografija Belo zlato krilatega leva

 
Pomorski muzej Piran je izdal obsežno monografijo Flavia Bonina o zgodovini solin severnega Jadrana v obdobju Beneške republike. Knjiga opisuje razvoj solin od Milj do Paga v ključnem zgodovinskem obdobju njihovega razmaha. Od vseh nekdanjih solin, sta v Istri danes  prisotne in delno delujoče le še piranske (Sečovlje in Strunjan). Zanimiva je tudi zgodovina solin v Kopru, ki so se razprostirale tudi na delu območja, kjer se je kasneje razvilo pristanišče.

 

MIFF festival

Folklorno društvo Val je organiziralo že 14. Mednarodni folklorni festival sredozemskih držav – MIFF 2016. Namen festival je združevanje in prikaz različnih kultur iz sredozemskega območja, združevanje mladih folkloristov in sklepanje novih poznanstev. Na festivalu sodelujejo folklorne skupine iz Slovenije in različnih evropskih držav. 

 

Muzej školjk

V Muzeju školjk v Piranu so postavili vitrino s polži in školjkami iz školjčne sipine v bližini Luke Koper. Školjčna sipina je fenomen v svetovnem merilu. Pri njenem nastanku je ključno vlogo igrala Luka Koper, ko je poglabljala morsko dno. Školjčna sipina je poseben ekosistem za mnoge organizme. Tam so našli redke hrošče, je zatočišče za različne vrste ptic, na njej rastejo posebne slanoljubne rastline. Je pa tudi prostor z neverjetnim številom vrst polžev in školjk.