Z nami gre lažje

Nessun dorma – operne arije v soju sveč

7. avgusta je bil Titov trg v Kopru prizorišče koncerta opernih arij Nessun dorma. Koncert si je ogledalo približno 600 domačinov in turistov, ki so prisluhnili najbolj znanim arijam italijanskih skladateljev. V soju sveč in mogočni kulisi Pretorske palače je 48-članski mednarodni orkester zaigral 18 uspešnic operne glasbe od Mozartovega Don Giovannija, Belinnijeve Norme, Verdijevih oper Rigoletto in Seviljski brivec do Puccinijevih Tosce in Turandota.
Koncert sodi v projekt Tespisov voz (orig. Il carro di Tespi) dirigenta Alfreda Barchija iz Društva Filarmonia iz Vidma. Z njim želi dirigent italijansko opero približati širšemu občinstvu, še zlasti v mestih, kjer nimajo opernih hiš.

 

Jeff festival

Med projekti, ki jih že več let podpiramo, je Jeff Festival, ki je letos praznoval svoj 15. jubilej. V idiličnem okolju vrtov Pokrajinskega muzeja so nastopile skupine iz številnih evropskih držav in Južne Amerike, ki črpajo navhid iz jazz, etno in funky repertoarjev. Tanja Nastovski, vodja trženja JEFF festivala: »Jeff Festival je eden izmed pomembnejših kulturnih in družabnih festivalov, ki popestrijo staro mestno jedro Kopra in skrbijo za kakovostno kulturno dogajanje v mestu in širši regiji skozi celo poletje. Luka Koper nam kot stalni sponzor nudi podporo in omogoča, da vsako leto izpeljemo kvaliteten glasbeni in spremljevalni program ter pripeljemo uveljavljene glasbenike, za kar smo ji iskreno hvaležni.« Dogodek so dopolnile razstave mladih umetnikov iz slovenske Istre in ponudba istrskih dobrot v kulinaričnem kotičku.

Mednarodni mediteranski folklorni festival – MIFF 2017

15. rojstni dan je letos praznoval tudi festival MIFF, ki je gledalce očaral z barvitimi nastopi folklornih skupin; plesalo se je od temperamentnega flamenka, visokoalpskih poskočnic, dinamičnih slovaških plesov do baletno usklajenih latvijskih plesov. Festival je potekal v Piranu, Portorožu, Kopru in Izoli v organizaciji Folklornega društva Val Piran in Zveze kulturnih društev Karol Pahor.

Poletni festival Piran

Za popestritev kulturne ponudbe v času turistične sezone in predstavitev slovenskih umetnikov, so na piranski izpostavi Javnega zavoda RS za kulturne dejavnosti tudi letos organizirali Poletni festival Piran, ki je potekal na Tartinijevem trgu od 23. julija do 6. avgusta. Pripravili so pester program z baletnimi večeri, nastopi raznih pevskih skupin, večeri komorne glasbe in folklore.

Akvarij Piran

V edinem slovenskem akvariju v Piranu so poleti postavili na ogled nov bazen, ki prikazuje podvodno življenje na stebrih pomolov Luke Koper. Kot so nam povedali, »… slovensko morje kljub svoji majhnosti ponuja zelo raznolika življenjska okolja s presenetljivo pestrostjo flore in favne. Luka Koper pokriva obsežen del naše obale in glede na specifičnost in precejšnjo dinamičnost tega okolja le redko pomislimo na življenje, ki ga skriva pod morsko gladino. Ko se potopimo v temačne vode pristanišča, nas preseneti neverjetna barvitost in poraščenost podvodnih stebrov z morskim življenjem. Podvodne dele stebrov pomolov si je namreč za dom, skrivališče ali razmnoževanje izbrala neverjetno raznolika množica morskih organizmov, ki smo jih želeli prikazati našim obiskovalcem.«