Z nami gre lažje – dogodki v septembru

Frivolus – festival uličnih umetnikov

Od 7. do 10. septembra so dogajanje po koprskih ulicah in trgih popestrili ulični umetniki iz Slovenije, Avstralije, Italije, Argentine, Kanade in Nemčije. Številni klovni, akrobati, glasbeniki in igralci so obiskovalce navdušili, zabavali in očarali z nevsakdanjimi predstavami in performansi. »Gostili smo neverjetne umetnike in čudovite ljudi iz vsega sveta, ki vrsto let nastopajo na svetovnih festivalih. Frivolus in mesto Koper smo umestili na svetovni zemljevid festivalov ulične umetnosti in že razmišljamo o naslednji izvedbi,« je povedala vodja festivala Karin Bartolič.

Istrski kolesarski maraton

Letošnja 5. izvedba Istrskega kolesarskega maratona, ki je potekala 23. in 24. septembra, kaže, da je dogodek postal mnogo več kot maraton. Postal je dvodnevno množično rekreativno kolesarsko druženje, ki spodbuja h gibanju in za kolesarjenje navdušuje tudi najmlajše. Vrhunec dogajanja je bil nedeljski maraton. Udeleženci, bilo jih je več kot 500, so se podali na tri razgibane trase (13, 49 in 77 km) po slovenski Istri. V mini maratonu so se pomerili tudi najmlajši, ki so se kljub dežju veselo pripeljali v cilj.

Diplomatska regata

Tradicionalne prireditve, ki jo organizira Jadralni klub Veter, se je letos udeležilo več kot 500 jadralcev, diplomatov, politikov in gospodarstvenikov iz 40-ih držav. Regata je odlična priložnost, in edina tovrstna prireditev, za krepitev odnosov ter izmenjavo mnenj in izkušenj v sproščenem vzdušju, a hkrati s kančkom tekmovalnosti. Na regatnem polju se je letos pomerilo 50 posadk.  

BunkerFest

V prostorih Letnega kina Arrigoni v Izoli so člani društva KUD Bunker 1981 organizirali četrto izvedbo BunkerFest-a. Gre za alternativni glasbeni festival, ki ohranja raznovrstnost glasbene kulture na Obali in pomaga mladim glasbenikom pri uveljavljanju na glasbeni sceni. Program so oblikovale skupine z raznolikimi repertoarji, od najbolj klasičnih do najsodobnejših: Happy Ol’ McWeasel, Horskh, Demolition Group, Prelude, Naio Ssaion, Fish on Mars ter Infamous Love.