Klub, ki raste iz leta v leto

Luka Koper pomembno prispeva k razvoju lokalnega športa. Med uspešnimi primorskimi športnimi društvi in klubi, ki jih finančno podpiramo je že več let tudi Teniški klub Koper. Letos smo mu namenili generalno pokroviteljstvo, saj smo v rezultatih kluba prepoznali odlično delo, ki ga opravljajo predvsem z mladimi. Klub bo ime Luka Koper nosil v naslednjih štirih letih. 

Teniški klub Koper je bil ustanovljen leta 1981. Vse od ustanovitve domuje v športnem parku Bonifika. Začetki so bili skromni, bila so leta odrekanj in velikih naporov posameznih navdušencev, ki pa so do danes koprski tenis pripeljali na visoko raven. V zadnjem obdobju se ponašajo tudi z lepo urejenim Tenis centrom. »Športna infrastruktura, ki jo upravlja Javni zavod za šport Mestne občine Koper ponuja idealne pogoje za teniške priprave tako za rekreativce kot tudi profesionalne igralce tenisa. Športni park Bonifika je v ponos mestu, zavidajo nam ga tudi tujci,« poudari vodja Tenis centra Bonifika, predsednik kluba in dolgoletni trener vrhunske teniške igralke Andreje Klepač, Aleksandar Živin.

Danes sodi Teniški klub Luka Koper po tekmovalnih dosežkih med najboljše teniške klube v Sloveniji. Klub je dolgoletni član prve moške članske lige. Poleg tega je odličen organizator mednarodnih teniških dogodkov in več let tudi organizator treh poletnih teniških kampov. Pred šestimi leti so organizirali doslej največji teniški dogodek pri nas, ko je Koper gostil tekmo med Slovenijo in Kanado.

Klub je vzgojil številne uspešne igralke in igralce in celo državne prvake, tako ekipno kot tudi posamično v različnih kategorijah. Pri tem direktor Teniškega kluba Luka Koper Ervin Hafner izpostavi nekaj imen: »V članski kategoriji imamo Dalilo Jakupović, ki je 92. igralka na svetu in 50. v dvojicah. Član prvoligaške ekipe Marko Lazić si je priigral polfinale državnega prvenstva. Zala Ule in Rok Komac sta podprvaka v dvojicah, prav tako je drugo mesto osvojila Lian Benedejčič, Ana Tara Praček je postala državna prvakinja do 12 let, osvojila je tudi drugo mesto v igri dvojic. In še bi lahko naštevali. Nenazadnje tudi Andreja Klepač izhaja iz naših vrst, sedem let je bila članica koprskega kluba in prve pomembne zmage na mednarodnem nivoju dosegla prav z nami. Brata Rok in Enej Bonin in mnogi drugi vrhunski teniški igralci in igralke so se prvih teniških korakov naučili prav pri nas. Poleg učenja tenisa organiziramo veliko število domačih in mednarodnih turnirjev za vse starostne kategorije, klubske izlete, priprave, poletne teniške kampe, organizirane izlete na največje teniške turnirje ter zabavne dogodke. Razveseljivo je, da imamo tudi veliko nadarjenih otrok, to so naši mladi teniški upi.

Pri tem moram poudariti, da se v našem klubu trudimo seveda za rezultate in dobro igro tenisa, enako ali pa še bolj pomembna pa sta izobraževanje in vzgoja teniških igralcev v strokovne kadre. Brata Bonin sta prav po poti tenisa uspela priti do šolnine v ZDA in sta zdaj uspešna poslovneža.«

V klubu že vrsto let skrbijo za podmladek. Klubska teniška šola ima že 30-letno tradicijo z odličnimi rezultati na rekreativni in profesionalni ravni. V njenih vrstah so usposobljeni trenerji tudi za izvajanje prvih športnih korakov že v vrtcih.

Klub šteje 250 članov, od tega je 120 otrok. Tudi zanje organizirajo tekmovanja in turnirje. Med slednjimi je zelo odmeven mednarodni turnir Luka Koper Open Junior do 12 let, ki je bil letos že 11. po vrsti. Udeležilo se ga je več kot 300 igralk in igralcev iz 24 držav. Luka Koper turnir podpira že več let, letos pa je postala generalni pokrovitelj Teniškega kluba Koper. Aleksandar Živin: »S ponosom nosi klub ime Luke Koper, saj nam ta omogoča boljše pogoje za treninge, predvsem z mladimi. Verjamemo, da bomo naše že doslej korektno sodelovanje še nadgradili. Lepo sodelujemo tudi s Športnim društvom Luke Koper, pomagamo jim pri organizaciji luških iger. Tako kot je Luka globalno podjetje, je tenis globalni šport, v tem smo si enotni. Veseli smo, da imamo močno podjetje ob sebi in podpiramo njegov razvoj. S pomočjo Luke Koper raste tudi naš kraj, ki je prav zaradi pristanišča postavljen na svetovni zemljevid.«

Iz Istre, priloge Primorskih novic – julij 2018