Labodji par si ustvarja družino

Misleč, da gre za laboda iz Škocjanskega zatoka, smo se nanju navadili, v resnici pa sta morda še bolj luška kot zatoška. V zadnjih dneh pa smo opazili nekaj novega. V zavetju trstičja ob Rižani sta laboda zgradila gnezdo, labodja družina se bo vsak čas povečala.

Eden od labodov je označen z rumenim obročkom, zato smo fotografijo poslali na Naravoslovni muzej v Ljubljani, ki skrbi za obročkanje ptic v Sloveniji. Za informacije o naših pernatih prebivalcih smo prosili Dareta Fekonjo, tehničnega vodjo obročkanja ptic, ki nam je poslal zabeležke o premikih živali. Laboda z rumenim vratnim obročkom 83PA so obročkali že marca 2010 v Rijeki na Hrvaškem. Se je pa kmalu odločil za selitev in že mesec kasneje so ga prvič videli v Portorožu, konec istega leta v Škocjanskem zatoku, potem pa so ga vse do leta 2015 in konec 2017 videvali v sečoveljskih solinah. »Verjetno je bil labod na obali tudi leta 2014 in 2016, vendar o najdbi v tem času nisem dobil nobenih podatkov,« predvideva o življenju laboda Fekonja.

Labodji pari so sicer pravi vzor zakonske zvestobe, saj samec in samica ostaneta skupaj celo življenje. Gnezdo praviloma zgradijo tako, da jih dobro skrijejo pred plenilci in radovedneži, jajca pa praviloma vali samica. Običajno imajo labodi od 3 do 8 jajc, pravila pa ni.