Luka kot turistična atrakcija

Podobe pomolov, obal, orjaška dvigala, posebni stroji, velike ladje in dolge vrste skladiščnih hal so krajinska značilnost tega raznolikega prostora. Mnoge pogled nanj privlači. Nekateri si ga ogledujejo le od zunaj, mnogi pa izkoristijo možnost, da si pristaniški prostor znotraj luških ograj pod strokovnim vodstvom ogledajo bodisi v maju na Pristaniškem dnevu, ali pa organizirano, z avtobusom skozi vse leto.

V preteklem letu smo na strokovni ogled popeljali skoraj 400 organiziranih skupin oziroma 12 tisoč obiskovalcev. Največ (71 %) je bilo šolskih otrok in mladine, med obiskovalci pa so bili tudi upokojenci, društva, podjetja, organizacije in nenazadnje tudi turisti. Glede na strukturo obiskovalcev največji obisk beležimo pred poletnimi šolskimi počitnicami in v jesenskih mesecih. Za strokovne oglede pristanišča že deset let skrbijo člani Kluba luških upokojencev Luke Koper.

Najbolj hvaležni obiskovalci pristanišča so otroci, ki s široko odprtimi očmi opazijo še najmanjše podrobnosti. Svoje vtise po ogledu luke večkrat upodobijo v sliki in besedi. Po obisku otrok, ki so med počitnicami ostali v domačem kraju in jih je na ogled pripeljala neprofitna organizacija Večgeneracijski center Morje, smo ob pisanih risbah lahko prebrali:

 Fedor, 6 let

Na ogledu Luke Koper je bilo zelo lepo. Viktor je povedal, da iz kovine, ki pride v Luko Koper, nastane letalo. Videli smo veliko goro iz kovin. Na njej je bil bager. Bilo je veliko novih avtov. Te avte odpeljejo v avto salon.

 

Tadej, 10 let

Vsak drugi petek pridejo majhne ladje. V Luki morejo paziti, da ne onesnažujejo vode. Če bodo onesnažili vodo, bodo vse živali umrle. Najlepše je bilo, ko smo videli goro železove rude.

 

Lan, 6 let

Najlepše mi je bilo, ko so nalagali kontejnerje na ladjo. Videli smo vlak. Zelo zanimiv je bil bager. Videli smo veliko avtov; nekatere so vozili ven iz ladje. Videli smo tudi našo slovensko vojaško barko.

 

Erik, 5  let

Najlepša so mi bila dvigala. Videli smo še barko, hladilnico, avte, vlake. Šli smo z avtobusom in z nami je bil Viktor. Bil je zelo zabaven in je veliko govoril.