Meteorološka postaja za večjo varnost v pristanišču

Zaradi večje varnosti delovnih procesov tako na morju kot na kopnem, ki jih ogrožajo nepredvidljive vremenske razmere in vse večji promet v pristanišču, smo se odločili za nakup nove meteorološke postaje. 

 

Poleg hitrosti in smeri vetra meri tudi vidljivost, zračni tlak, vlažnost zraka, temperaturo zraka, rosišče in višino vode. Vsa oprema je standardizirana za morske pogoje in uporablja solarni način napajanja, prenos podatkov pa poteka preko brezžičnega/mobilnega omrežja. Sistem omogoča arhiviranje ter analizo zgodovine meteoroloških podatkov.

 

Vpogled v podatke bodo imeli vsi, ki jih ti podatki zanimajo oz. jih potrebujejo pri svojem delu. To so Luka Koper, hčerinska družba Luka Koper INPO, Uprava RS za pomorstvo, podjetje Adria Tow, Piloti Koper, Slovenska vojska in podjetje Sirio. Podatki o vetru in vidljivosti bodo na voljo tudi vsem ladjam. Vremenski podatki, prikazani v realnem času, bodo v primeru predpisanih odstopanj podlaga za omejitve ali zaustavitev prometa ladij v luškem akvatoriju oz. izvajanje pretovornih procesov v pristanišču.