Poletje v znamenju raznolikih prireditev

K uresničitvi mnogih projektov je pripomogla tudi Luka Koper s sredstvi iz sklada Živeti s pristaniščem, preko katerega si prizadevamo obogatiti življenje lokalnega prebivalstva. Izbrali smo nekaj dogodkov, ki so zaznamovali letošnje vroče poletje.

Festival Miff – Letos se je v Kopru, Piranu, Portorožu in Izoli odvijal že 16. Mednarodni folklorni festival Miff, ki ga že od samega začetka leta 2003 organizira Folklorno društvo Val Piran. Dogodek je spet združil folklorne skupine iz cele Evrope, ki so med 4. in 8 julijem predstavile plesne korake svojih tradicionalnih plesov v pisanih in raznolikih kostumih.

Poletje z biseri – Glasbeni festival, ki je vsako sredo od 11. julija do 22. avgusta potekal v Vrtovih Pokrajinskega muzeja Koper. Koncertni biseri, ki so se zvrstili v sedmih večerih, so sijali v barvah bluesa, hiphopa, gospela, jazza in etna, popularne pop in rock glasbe.

Poletni večeri v Taverni Niz štirih tematskih koncertov vrhunskih glasbenikov različnih glasbenih zvrsti, ki so vsak ponedeljek med 16. julijem in 20. avgustom popestrile večere v Kopru.

Poletje v Bertokih – Vrt bertoške palače Panatoiopolo je že 7. leto zapored znova oživel s četrtkovimi glasbenimi večeri, ki jih prireja Kulturno športno društvo Samo Bertoki. Stalnica na programu ostajata Istrski večer in Blues večer, ki sta se udeležencem festivala najbolj priljubila.

Marezijazz –  Največji festival big bandov v srednji Evropi je nastal iz želje, da bi Istra dobila tradicionalni poletni jazz dogodek, ki mu takt dajejo big bandi. Na letošnjem, že 14. festivalu se jih je predstavilo 11 iz cele Slovenije.

Eurofest – Evropski rokometni festival je v začetku junija združil v Kopru 230 ekip s skupno 3500 udeleženci iz 19 držav. Letošnja izvedba je bila po številu prijav rekordna.

Večeri smeha tretja serija komičnih večerov na Martinčevem trgu v Kopru je na odre pripeljala gledališka društva in igralce, ki so smeha željne množice nasmejali do solz.

Oživela ulica – 29. avgusta je Klub študentov občine Koper ponovno poskrbel, da je Kidričeva ulica oživela. Vzdolž ulice, ki je bila nekoč ena najbolj živih koprskih ulic, so se predstavila razna obalna društva, ki so poskrbela za pestro dogajanje in veselo vzdušje.

Frivolus – Od 31. avgusta do 2. septembra je pristaniško mesto preplavil Festival uličnih umetnikov iz Argentine, Čila, Francije, Španije in Švice. Tridnevni kulturno-umetniški festival je častil čarovnike, žonglerje, akrobate, iluzioniste, igralce, glasbenike in ostale ulične umetnike, ki so oživeli koprske trge, ulice in sprehajališča.