V našem voznem parku prvi e-avto

Gre za sodoben električni avto Hyunday Ioniq.

Električna mobilnost postaja vedno bolj konkurenčna prevozom s konvencionalnimi vozili, za kar je zaslužen hiter tehnološki razvoj v zadnjih letih. Vsi večji proizvajalci avtomobilov že ponujajo ali pa napovedujejo prodajo svojega električnega vozila. Pri elektro mobilnosti gre za najučinkovitejšo rabo energije, ki nudi 100% možnost uporabe obnovljivih virov energije iz sončnih elektrarn. Prav takih, kot jih bomo po načrtih gradili tudi v pristanišču.

Okoljska strategija Luke Koper med drugim predvideva tudi postopno zamenjavo vozil z motorjem na notranje izgorevanje z električnimi vozili. Za službeni prevoz zaposlenih smo tako pred kratkim kupili prvo električno vozilo Hyunday Ioniq. Gre za sodoben električni avto, ki ima zaradi CCS priključka omogočeno hitro polnjenje. Opremljen je z enostopenjskim menjalnikom, do 100 km na uro pa pospeši v 9,9 sekunde.

Prednosti takega električnega vozila so predvsem nižji stroški prevoza in manj servisiranja, avto pa med delovanjem ne povzroča hrupa in je okolju bolj prijazen.