Začenja se nova potniška sezona

Po napovedih se bo letošnja sezona zavihtela na drugo mesto po uspešnosti sprejetih potnikov v Kopru po letu 2011. Priplulo bo 82 potniških ladij, z njimi pa 98.000 turistov in 47.500 članov posadk. Gre za zelo dobro sezono, boljšo smo zabeležili le leta 2011, ko je v Koper prišlo kar 108.000 potnikov.

Na novo se je za Koper odločil TUI Cruises, ki bo Koper šestkrat obiskal z ladjo Mein Schiff 2. Poznavalci bodo letos verjetno opazili, da k nam ne bo več ladjarja Thomson Cruises. V resnici bo, saj se je ladjar preimenoval v Marella Cruises, ki bo Koper obiskoval z ladjama Marella Discovery 2 in Marella Celebration.
Koprski ladijski potniški turizem je sicer močno vezan na Benetke. Glede na itinerarije ladjarjev, ki bodo letos svoje ladje poslali v Koper, je zgovoren podatek, da bo večina (76) ladij pred Koprom prišla iz Benetk ali tja odplula po obisku Kopra. Glede na to, da so leta 2014 v Benetkah omejili vplutje ladij kapacitete nad 96.000 brt, kljub temu beležimo zelo dober obisk.

Vsi turisti bodo z ladjami Slovenijo še vedno obiskovali le v tranzitu, saj še nimamo primerne infrastrukture, da bi Koper lahko postal matično pristanišče, kjer se križarjenja začnejo in končajo.