Zlato leto za primorsko košarko

V ta namen vsako leto zagotovi okoli milijon evrov. Del sponzorskih in donatorskih sredstev je družba razdelila neposredno v okviru večletnih pogodb, del pa v okviru razpisa »Živeti s pristaniščem«. 

Luka koper tako že več let podpira uspešne primorske športnike ter posamezne klube in društva. Med temi je tudi Košarkarsko društvo KOŠ Koper, ki v navezi z Košarkarskim klubom Lastovka piše novo zgodbo primorske košarke pod imenom Sixt Primorska. Lansko poletje se je športnemu društvu pridružil Miro Alilović, eden največjih strokovnjakov za delo z mladimi košarkarji, ki je ekipo fantov U17 popeljal v sam košarkarski vrh v svoji starostni kategoriji. Mladi primorski košarkarski upi so tako potrdili talent, ki ga premorejo, vrh slovenske košarke v kategoriji do 19. leta pa bodo lahko krojili v prihodnjih dveh sezonah, ko bo marsikdo zagotovo tudi potrkal na vrata članske ekipe.

 

Člansko ekipo je v sezoni 2017/18 prevzel trener Jurica Golemac, ki je s strokovnim štabom hitro zavihal rokave in si z ekipo septembra 2017 v Laktaših priigral mesto v Drugi diviziji Lige ABA, kar je bil lani zagotovo največji uspeh KK Sixt Primorska. V letošnjem letu so si uspehi le še sledili. Na zaključnem turnirju 17. pokala Spar je ekipa osvojila zmagovalni naslov, na finalnem turnirju Druge divizije Lige ABA, so bili poraženi šele v velikem finalu, uvrstili pa so se tudi v končnico Lige Nova KBM.  

 

Matej Avanzo, direktor Košarkarskega kluba Sixt Primorska pravi, da imajo za naslednjo sezono formirano tudi člansko B-ekipo, celoten selekcioniran mladinski pogon v kategorijah U19, U17, U15, U13 in U11 ter široko zastavljeno predselekcijo osnovnošolskih košarkarskih dejavnostih v kategorijah U11 in U9. Veliko energije istočasno vlagajo v organizacijo, promocijo, razvoj in sodelovanje z vsemi deležniki koprske, primorske, slovenske in evropske košarke. O sponzorju Luka Koper pa je povedal: »Luka Koper je blagovna znamka sama po sebi, je slovensko okno v širni svet. Tu vidimo glavno povezavo med košarkarskim klubom in Luko Koper, saj se oboji, vsak na svojem področju, trudimo razvijati lastno dejavnost na način, da koristi ne le nam samim, ampak morda še bolj okolici, regiji, državi. Zatorej je razvoj pristanišča lahko le pozitiven in glede na to, kako kot laiki spremljamo dejavnost Luke Koper, sem prepričan, da bomo lahko skupaj naredili še marsikateri nori projekt, ki lahko obe blagovni znamki dodatno dvigne in ju združi na mednarodnem zemljevidu.«

 

Goran Jagodnik, vodja članske ekipe in ambasador primorske košarke pa je k temu dodal, da so temelji za odlično delo v prihodnosti postavljeni z združitvijo obeh klubov, ŠD KOŠ Primorska in KK Sixt Primorska, pod eno streho. To je po njegovem prvo poglavje v novi zgodbi o uspehu primorske košarke, ki bo lahko dvignila košarko v celotni regiji.

Iz Istre, priloge Primorskih novic, junij 2018