Kitajski delovni orjaki po morju do nas

Preko našega pristanišča se prepelje veliko zanimivih strojev, ogromni prekucniki (»dumperji«), ki so k nam prišli iz Šanghaja, pa so zagotovo med večjimi. Tokratna pošiljka (prvih deset) je prišla s kontejnersko ladjo, dodatnih 17 pa z RO-RO ladjo – ladjo specializirano za prevoz vozil. Teh 17 prekucnikov smo z ladje prepeljali na skladišče, od tam pa naložili na specialne prikolice (v organizaciji špediterja For Trans) in tako so tudi zapustili pristanišče.

Po cesti so nadaljevali pot vse do Srbije, natančneje do srbskega rudnika bakra Bor, ki ga je kupilo kitajsko podjetje Zijing Mining. Kitajska družba za izkopavanje in obdelavo zlata in bakra je z 1,46 milijarde dolarjev vredno naložbo postala 63% lastnica rudnika bakra in topilnice Bor (RTB Bor) ter tako v tekmi za nakup deleža premagala Ruse. Družba bo odločala o upravljanju; obdržala bo vseh 5.000 zaposlenih, odplačala dolgove in že v treh letih zagotovila polno zmogljivost talilnice, ki znaša 80.000 ton.

Kitajska naložba v Srbiji ni po naključju povezana s to dragoceno surovino. Azijska sila sama porabi skoraj polovico svetovne proizvodnje prečiščenega bakra.